Index Vakbarát Hírportál

Drogcsempészéssel kapták el a családanyát

2012. május 28., hétfő 16:42 | aznap frissítve

Sortűz általi halálra is ítélhetik azt a négy brit állampolgárt, akiket kokaincsempészet miatt tartóztattak le az indonéz hatóságok. Az 55 éves Lindsay Sandiford Thaiföldről próbált kábítószert csempészni Balira, de már a repülőtéren letartóztatták, miután bőröndje bélésében 4,7 kilogramm kokaint találtak. A nő belement, hogy a nyomozók felügyelete mellett adja tovább az árut, így a rendőrségnek a banda másik négy tagját (három brit és egy indiai állampolgárt) is sikerült letartóztatnia.

A csempészek megszégyenítésére nyilvános sajtótájékoztatót tartottak, amire a banda tagjai narancssárga börtönruhában és fejükön maszkkal érkeztek. A sajtótájékoztató közben az egyik vádlott azt kiáltotta, hogy csapdába csalták őket, a kokaint pedig mások csempészték a táskájukba. Lindsay Sandifordról az egyik vámtiszt elmondta: bár ártatlannak tűnik, feltételezik, hogy évek óta egy nemzetközi kábítószercsempész hálózatnak dolgozott. A nő maga úgy nyilatkozott: csak azért vállalta a kockázatot, mert Angliában élő gyermekeit megfenyegették.

Ha bűnösségük beigazolódik, a vádlottakra halálbüntetés vár, az indonéz törvények ugyanis sortűz általi halálbüntetést szabnak ki mindenkire, akit néhány grammnál több ún. A-osztályú kábítószerrel kapnak el (ilyen többek között az LSD, a speed, az ecstasy, a kokain és a heroin). A szigorú törvényt tíz éve vezették be, hogy így csökkentsék a kábítószercsempészetet az országban. Indonéziában jelenleg 140 elítélt vár a halálsoron kábítószeres bűncselekmények miatt, közülük minden harmadik külföldi.

Rovatok