Index Vakbarát Hírportál

Két fúrótornyot foglalt el a Greenpeace Csehországban

2012. május 28., hétfő 13:35

Elfoglaltak két szénbányai fúrótornyot a Greenpeace aktivistái hétfőn reggel Csehországban. A nemzetközi szervezet ezzel kíván tiltakozni a cseh kormányzat szerinte felelőtlen viselkedése ellen a szénbányászat és a globális felmelegedés terén.

A Greenpeace tizenkét aktivistája hétfőn reggel megszállta a Frenstát pod Radhostem észak-morvaországi szénbánya két fúrótornyát, amelyekre létrák és kötelek segítségével másztak fel. Ezt követően a fúrótornyokra plakátokat szereltek. "Nem akarunk szénbányászati skanzen lenni!" és "Védjük meg az Antarktiszt, ne pusztítsuk el a Beszkideket!" - olvasható a plakátokon.

"Az akcióban három ország tizenkét önkéntese - köztük négy lány -  vesz részt" - közölte újságírókkal Michal Komárek, a cseh Greenpeace képviselője.  Komárek szerint a környezetvédők legalább kedd délig maradnak a fúrótornyokon, majd nyilatkozatot adnak ki a csehországi környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban.  "Az akció konkrét célja: felhívni a figyelmet a Beszkidek hegységben folyó szénbányászat kockázataira" - húzta alá a Greenpeace szóvivője.

A cseh rendőrség képviselői a helyszínre érkeztek, s megpróbálják meggyőzni az aktivistákat, hogy hagyják el a fúrótornyokat. Petr Gres regionális rendőrségi szóvivő azt mondta: bár az aktivisták magántulajdont sértettek, a hatóságok nem alkalmaznak erőszakot, amíg a bányatársaság tulajdona, illetve emberéletek nincsenek veszélyben. A bányatársaság őrző-védő szolgálatának emberei lelakatolták a bejáratokat, de a tüntetők ellen nem avatkoztak be.

Rovatok