Index Vakbarát Hírportál

Románia vizsgálja a Nyirőről elnevezett utcák törvényességét

2012. május 28., hétfő 15:17 | aznap frissítve

Victor Ponta román miniszterelnök hétfőn utasította Hargita megye prefektusát, hogy vizsgálja meg azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirő József erdélyi íróról.

Cristina Urzica prefektus szerint a vizsgálat tárgyát képezi valamennyi olyan önkormányzati határozat, amely szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirőről.

Victor Ponta hétfőn utasította Hargita megye prefektusát, hogy vizsgálja meg, nem  sértik-e ezek a határozatok azt a jogszabályt, amely tiltja Romániában háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszának ápolását, tiltja, hogy elismerésben vagy tiszteletadásban részesüljenek a fasiszta és antiszemita személyek, valamint tiltja a fasiszta, a rasszista vagy az idegengyűlölő szimbólumok használatát. Ponta elismerte, hogy Nyirőt soha nem ítélték el, és nem nyilvánították háborús bűnösnek, de ennek ellenére is kéri a vizsgálatot.

A Mediafax hírügynökség megemlíti, hogy Székelyudvarhelyen egy utca viseli az író nevét, amelyben található az a ház, ahol Nyirő lakott. Hozzáteszi, hogy Hargita megyében Csíkszépvízen és Máréfalván nevezték el a helyi iskolát az íróról.

Ponta beszélni akar Orbánnal

A román miniszterelnök vasárnap közleményben tiltakozott Nyírő József újratemetési kísérlete ellen és elítélte Kövér László házelnök szerepvállalását. Victor Ponta Orbán Viktorral is beszélni akar a nyilasnak tűnő író újratemetéséről.

A múlt héten Mircea Dusa parlamenti kapcsolatokért felelős román miniszter jelentette be, hogy június elseje körül találkozik egymással Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök Bukarestben. Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője viszont az MTI-t akkor arról tájékoztatta: Orbán Viktor ugyan részt vesz a kohéziós alapok jövőjéről szóló bukaresti tanácskozáson, de "kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba".

Nyírő Józsefet - akinek a hamvait a román kormány tiltakozása miatt csak becsempészni tudták az országba - vasárnap akarták újratemetni Székelyudvarhelyen. Az újratemetést a magyar Országgyűlés szervezte. Az esemény végül a Hargita megyei prefektus döntése miatt maradt el. Ioan Rus belügyminiszter a Nyirő hamvainak felkutatására indított akcióról elmondta: azt akarták bizonyítani, hogy a román rendőrség több millió jármű között is képes megtalálni akár egy konzerves dobozt is.

Rovatok