Index Vakbarát Hírportál

Tömeggyilkosság Szíriában

2012. május 29., kedd 14:26

A húlai vérfürdő áldozatainak többségét kivégezték, és alig húszan voltak azok, akik tüzérségi támadás során vesztették életüket – közölte kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője. Az ENSZ békefenntartó műveleteinek vezetője szerint a szíriai Húlában legyilkoltak halálának a körülményei "valószínűleg" a kormánypárti milíciára utalnak tettesként.

Rupert Colville tudatta: a szemtanúk beszámolójából kiderül, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsimhez hű sabíha milícia hajtotta végre a tömeges kivégzést a közép-szíriai településen. A BBC brit közszolgálati televízió hírportálja szerint néhány túlélő az esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy fegyveresek rontottak be a házakba, és válogatás nélkül lövöldözni kezdtek, több gyerek torkát pedig elvágták.

A világszervezet adatai szerint a mészárlásban összesen 108 ember halt meg – köztük 49 gyerek –, további 300-an pedig megsebesültek. Robert Mood tábornok, az ENSZ szíriai missziójának vezetője arról tájékoztatott, hogy a legtöbb áldozattal közvetlen közelről leadott lövésekkel végeztek.

Nyugaton kiutasítják a szír nagyköveteket

Szíriai párizsi nagykövetét, Lamia Chakkourt még kedden vagy szerdán kiutasítják Franciaországból, válaszul a húlai vérfürdőre – jelentette be a francia elnök. "A döntésről ma vagy holnap tájékoztatjuk a nagykövet asszonyt" – fogalmazott Francois Hollande a benini elnökkel folytatott megbeszélést követő párizsi sajtótájékoztatóján. A francia államfő azt is elmondta, hogy július elején Párizsban tartja következő ülését a "Szíria barátai" elnevezésű országcsoport.

Hasonlóképpen járt el az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Spanyolország, Kanada, Ausztrália, Hollandia és Svájc – tudta meg a BBC.

A nemzetközi közösség elítélte a történteket, a szíriai vezetés ugyanakkor terrorista csoportok számlájára írja a vérengzést.

A magyar Külügyminisztérium szerint a katonai erőnek a civil lakossággal szembeni "ilyen brutális és embertelen alkalmazása" az alapvető nemzetközi normák és szabályok, valamint a szíriai vezetés eddig vállalt kötelezettségeinek "a legdurvább megsértését" jelenti, így elítélik azt.

A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint XVI. Benedek pápát is rendkívül megdöbbentette a húlai mészárlás és – mint szóvivője elmondta – a római katolikus egyházfő a feleket arra kérte, az Annan-terv keretében törekedjenek a konfliktus békés megoldására.

Az Annan-terv

Az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottja kedden közölte Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, hogy "bátor lépésekre" van szükség hatpontos béketerve megvalósítása érdekében. Kofi Annan Genfben kiadott közleménye szerint a volt ENSZ-főtitkár közölte Damaszkuszban Aszaddal, hogy véget kell vetni az erőszaknak Szíriában, valamint szabadon kell bocsátani a felkelés nyomán letartóztatott embereket, és hangsúlyozta béketerve maradéktalan végrehajtásának fontosságát.

Annan közvetítette a szíriai államfőnek a nemzetközi közösség aggodalmát mindenekelőtt a múlt heti húlai vérengzések miatt – áll a szóvivője által kiadott közleményben.

A szíriai elnök szerint az Annan-terv sikerének az a feltétele, hogy megszűnjön a terrorizmus az országban. Bassár el-Aszad kedden fogadta Damaszkuszban az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottját, és azt mondta neki, hogy a terv sikere a terrorizmus végétől, a terror támogatóitól és a fegyvercsempészet leállításától függ – jelentette a szíriai televízió. A terrorista csoportokat pénzelő és felfegyverző országoknak be kell tartaniuk a terv előírásait – hangsúlyozta Aszad.

Újabb civil áldozatok

Legalább 12 civil halt meg kedden erőszakcselekmények következtében, mivel országszerte heves harcok törtek ki a hadsereg és lázadók között az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint. Húsz katona és hat dezertőr esett el egy északi város körüli harcokban.

A középső Homsz tartományban három embert öltek meg a kormányerők lövedékei Kuszeir város közelében. Homsz városában két civil vesztette életét. Az északnyugati Idlib tartománybeli Maarrat-en-Numánban egy civil halt meg, és tűzharcban öt katona megsebesült.

Az északi Aleppó tartományban a török határhoz közeli Atareb városa volt kedd hajnalban a kormányerők célpontja. Ezek harckocsik és helikopterek segítségével megpróbálták visszafoglalni a várost és környékét, de a lázadókkal vívott kemény csaták után visszavonultak. Ellenzéki források szerint húsz kormánykatona, hat dezertőr – köztük két lázadóparancsnok – és hat civil esett áldozatul.

Az északkeleti Rakka tartományban is heves harcok bontakoztak ki, miután felkelők megtámadtak egy biztonsági járőrt. Két tiszt sebesült meg a kormányerők és dezertőrök összecsapásában.

Egy libanonit lelőttek és hármat megsebesítettek szíriai katonák a határtérség libanoni oldalán – közölte egy biztonsági illetékes. Ali-el-Hodzsairi település vezetője szerint a katonák libanoni területen tartózkodtak, amikor tüzet nyitottak, áldozataik pedig vadászok voltak.

Több hasonló eset is történt a két ország határvidékén a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje elleni felkelés tavaly márciusi kezdete óta. A közös határ 330 kilométer hosszú, és több ponton nincs hivatalosan megvonva. A határövezetet elaknásították, hogy megakadályozzák fegyverek beáramlását Szíriába és az ottani felkelés elnyomása elől menekülő ellenzékiek átjutását Libanonba.

Rovatok