Index Vakbarát Hírportál

Vietnam: nincs méreg, nincs kivégzés

2012. május 29., kedd 09:54

Vietnamban egy éve nem végeztek ki egyetlen halálra ítéltet sem, mert az indokínai országban a tavaly rendszeresített kivégzőeszközhöz, a méreginjekcióhoz hiányzik a méreganyag.

Dang Van Hieu belügyminiszter-helyettes a Tuoi Tre (Ifjúság) című lap keddi számában megjelent nyilatkozatában elmondta, hogy a kivégzéshez szükséges anyag beszerzése külföldről nagy nehézségekbe ütközik. Az újság szerint a hatóságoknak egyelőre elgondolásuk sincs arról, hogyan oldják meg a problémát.

Vietnamban több mint 400-an vannak siralomházban. Hanoi tavaly júliusban humanitárius okok miatt váltotta fel a kivégzőosztagokat a méreginjekcióval.

A kivégzéshez szükséges készítmény hiánya gondot okoz Oklahoma amerikai szövetségi államban is, ahol az egy főre eső kivégzések száma a legmagasabb az Egyesült Államokban. Mint nemrég közölték, már csak egy adag európai gyártmányú pentobarbital áll a szövetségi állam büntetés-végrehajtási intézeteinek rendelkezésére. Ezt a szert korábban csak menthetetlenül sérült vagy beteg állatok elaltatására használták. Miután alkalmazását kiterjesztették a kivégzésekre, a halálbüntetést ellenző Európai Unió betiltotta forgalmazását.

Rovatok