Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták David Cameron volt médiafőnökét

2012. május 30., szerda 17:25

Hamis tanúzás gyanúja miatt tartóztatta le a skót rendőrség Andy Coulsont, aki 2007 és 2011 között David Cameron kommunikációs vezetője, 2010-től pedig a brit kormány sajtófőnöke volt. Korábban, 2003 és 2007 között Coulson a New of the World szerkesztői posztját töltött be és fontos résztvevője volt a lap 2007-es telefonlehallgatási botrányának, melynek vizsgálata alatt tavaly már egyszer letartóztatták – írja az Associated Press.

Coulsont ezúttal a szocialista politikus, Tommy Sheridan perében tett vallomása miatt tartóztatták le. A 2006-ban tárgyalt ügy szorosan összefüggött a News of the World botrányaival. Sheridenről a News of the World azt állította, hogy házasságtörő és swinger klubokat látogat. A politikus beperelte a lapot és nyert is, azonban 2010-ben hamis tanúzás vádjával újra bíróság elé került. A skót jog történetének leghosszabb tárgyalásán Sheridan 12 hétig védte magát, azonban végül bűnösnek találták és 2011 januárjában három év börtönre ítélték. Egy évvel később azonban kiszabadult, és azóta is arra törekszik, hogy tisztára mossa a nevét, így került újra az ügyészség látó terébe Coulson.

Coulson 2007-ben vállalta a felelősséget a News of the World telefonlehallgatási botrányában, ám nem ismerte el, hogy tudomása lett volna a lap által elkövetett törvénysértésről. Röviddel szerkesztői lemondása után David Cameron munkatársa lett, azonban 2011-ben a News of the World újabb botrányainak hatására el kellett hagynia a parlamentet, majd júliusban letartóztatták a korrupciós botrány és a telefonlehallgatások miatt. Nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a miniszterelnök kommunikációs vezetőjeként bármikor, felügyelet nélkül hozzáférhetett volna akár szigorúan titkos dokumentumokhoz is, annak ellenére, hogy nem esett át teljes biztonsági átvilágításon.

Rovatok