Index Vakbarát Hírportál

Az Új Demokrácia vezet Görögországban

2012. május 31., csütörtök 21:04

A két hét múlva esedékes választásokon a megszorításokat és az IMF-fel való együttműködést támogató Új Demokrácia párt szerezheti a legtöbb szavazatot, de szorosan ott van a nyomukban a megszorítás-ellenes Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) is – derül ki a Marc közvéleménykutató és az athéni Alpha TV legújabb felméréséből.

A május 31-én közzétett adatok szerint az eddigi kormánypártra a szavazók 28,8 százaléka, a Szirizára a 27 százaléka szavazna. Mindkét párt támogatottsága jelentősen emelkedett a legutóbbi, májusi választások óta: akkor az Új Demokrácia 18,85 százalékot, a Sziriza 16,78 százalékot szerzett. A többi párt nem tudta érdemben növelni a támogatottságát, a baloldali PASZOK továbbra is 14 százalék alatt áll, a Független Görögök, a Demokratikus Baloldal, a Kommunista Párt és az Arany Hajnal támogatottsága enyhén csökkent.

Ha az Új Demokrácia meg tudja őrizni mostani előnyét, az a választások után még sokat érhet, a legtöbb szavazatot szerző párt ugyanis plusz ötven képviselőt kap majd a háromszázfős törvényhozásban. A június 17-ei görög választásoknak hatalmas a tétje: míg az Új Demokrácia elkötelezett az ország eurózónán belül maradásáról és ennek érdekében hajlandó együttműködni az IMF-fel, a megszorítás-ellenes Sziriza győzelmével jelentősen megnőne az esélye az ország eurózónából való kiválásának.

Rovatok