Index Vakbarát Hírportál

Gyermekeik megölésével vádolják a brit párt

2012. május 31., csütörtök 17:11

Angliában megkezdődött a bírósági tárgyalása annak a házaspárnak, akiket azzal vádolnak, hogy ők okozták azt a lakástüzet, amiben hat gyermekük életét vesztette. Az elsőrendű vádlottnak, Mick Philpottnak tizenhét gyermeke van öt nőtől, többek között jelenlegi feleségétől, Maireadtől, aki másodrendű vádlott a gyilkossági ügyben. A családtagok és szomszédok felháborodással fogadták a vádemelést, a vád felolvasása közben több embert ki kellett vezetni a teremből, miután trágár szavak bekiabálásával zavarták a tárgyalást.

A tűz május 11-én ütött ki Derby egyik külvárosában, Allentonban. Az áldozatok - akik közül a legidősebb tizenhárom, a legfiatalabb pedig öt éves volt - füstmérgezésben veszítették életüket, miután egy ismeretlen tettes a hajnali órákban petróleumot öntött a házba a postaládán keresztül, és meggyújtotta azt.

A vádemelést sokan értetlenül fogadták: A Sun információi szerint Philpott otthon sem volt a tűz kitörésekor, a rendőrök szerint pedig a hazaérkező apa azonnal berohant az égő házba, hogy gyermekeit mentse. A házaspár az eset után nem sokkal sajtótájékoztatót is tartott, hogy az emberek segítségét kérjék a gyújtogató kézre kerítése érdekében. A Királyi Ügyészi Szolgálat szóvivője szerint viszont a szülők ellen elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez, ezért a rendőrség kedden őrizetbe vette őket. A kerületi rendőrkapitány-helyettes azt mondta: abban reménykednek, hogy az eddig hallgató szemtanúk is elmondják amit tudnak, miután ilyen előre nem várt fordulat állt be az ügyben.

Rovatok