Index Vakbarát Hírportál

New York betiltja a nagy üdítőt

2012. május 31., csütörtök 22:06

Jövő márciustól a New York-iak lemondhatnak a nagy kiszerelésű cukros üdítőkről, legalábbis a gyorséttermekben, a mozikban, az utcai árusoknál és a stadionokban. A város polgármestere, Michael Bloomberg úgy üzen hadat a kövérségnek, hogy ezeken a helyeken betiltja a 16 oz-nál (0,47 liter), tehát nagyjából a fél literes palack tartalmánál nagyobb adag italok árusítását.

A javaslat nem vonatkozik azokra a cukormentes üdítőkre, amelyek 0,24 literenként kevesebb mint 25 kalóriát tartalmaznak, és nem terjed ki a hatálya a gyümölcslevekre, a tejjel készült turmixokra és az alkoholra sem, illetve nem érinti az élelmiszerboltokat, ahol továbbra is lehet majd vödörnyi, lavórnyi vagy hordónyi kiszerelésben árusítani a cukros üdítóket.

Az érintett helyek, gyorséttermek nem tarthatnak fél literesnél nagyobb poharakat, még akkor sem, ha a vendég diétás italt kér magának. Az ingyenes utántöltést viszont nem tiltja a rendelettervezet, mint ahogy azt sem, hogy valaki egyszerre 26 fél literes pohár üdítőt vásároljon magának.

Minden második New York-i kövér

A New York Times tudósítása szerint az üdítóital-ipari lobbi máris kikelt a tervezet ellen, mondván, hogy a polgármester igazságtalanul kipécézte magának az üdítőket, és a metróban elhelyezett hirdetésekkel próbálja a maga javára fordítani a közhangulatot.

New Yorkban a polgármester hivatala szerint a felnőttek több mint fele túlsúlyos, és a város egészségügyi biztosa szerint az elmúlt 30 évben tapasztalható súlynövekedés legalább feléért a cukrozott üdítőitalok a felelősek. A rendeletnek még át kell mennie a város egészségügyi bizottságán, de ha átmegy, 2013 márciusában életbe is lép.

Rovatok