Index Vakbarát Hírportál

Blaszfémiával vádolják a világhírű zongoristát

2012. június 1., péntek 20:09

Egy török bíróság pénteken hivatalosan vád alá helyezett egy nemzetközileg ismert zongoraművészt és zeneszerzőt, aki a testület szerint Twitter-bejegyzésével iszlám vallási értékeket sértett meg.

Az isztambuli bíróság jóváhagyta a vádindítványt Fazil Say ellen. A zongorista, aki az Európai Unió kulturális nagyköveteként is szolgált, állítólag gúnyolódott az iszlám túlvilágról szóló tanításán.

A kifogásolt bejegyzésben ezt írta: "Mi a helyzet, ha van raki (hagyományos ánizsital) a paradicsomban, de nincs a pokolban, míg van Chivas Regal (skót whisky) a pokolban, de nincs a paradicsomban? Mi lesz akkor? Ez a legfontosabb kérdés!"

Az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást, ezért sok muszlim elfogadhatatlannak tartja az ilyen megjegyzéseket. A vádirat szerint a zongorista egy válaszbejegyzésében azt is feszegette, hogy a paradicsom valójában egy bordélyház-e (az egyik, a mennyországról szóló, igen ismert vallási szöveg minden igazhitűnek 72 hurit, azaz csodaszép szüzet ígér).

Say ügyvédje, Meltem Akyol bejelentette, hogy a zongorista tagadja a vádat. Mint mondta, a művésznek nem állt szándékában bármely vallást megsérteni, és alapvetően azokat bírálta, akik azt profitcélokra használják, mikroblog-bejegyzéseit pedig eleve csak az azokra kíváncsi ismerősei olvashatták. Ügyvédje szerint Say csak a szólásszabadsághoz való jogával élt, ugyanakkor nem tart igényt megkülönböztetett bánásmódra csak azért, mert ismert. A tárgyalást október 18-ra tűzték ki, Say akár 1,5 év börtönt is kaphat.

Korábban a Nobel-díjas török írót, Orhan Pamukot is perbe fogták, amiért a törvényi tilalom ellenére nyíltan beszélt az 1915-17 közötti örmény népirtásról és a kurd szeparatisták meggyilkolásáról. A népirtást Törökország tagadja, ugyanakkor a szólásszabadság jogi feltételeinek megteremtése az EU egyik legfontosabb elvárása Ankarával szemben, mielőtt a csatlakozási tárgyalások egyáltalán megkezdődhetnek.

Fazil Say mások között a New York-i, a berlini, az izraeli és a tokiói filharmonikusokkal, valamint a Francia Nemzeti Zenekarral is fellépett. Április 11-én Budapesten, a Művészetek Palotájában adott szólókoncertet. Az excentrikus stílusáról ismert, saját játékát néha lábbal dobogva és fejhangon is kísérő művész egyebek mellett Haydn, Sztravinszkij és Prokofjev műveit adta elő. A nagy sikerű koncert végén ráadásként saját, Fekete föld című kompozícióját is eljátszotta.

Rovatok