Index Vakbarát Hírportál

Nikolic: Srebrenicában nem volt népirtás

2012. június 1., péntek 17:52

Tomislav Nikolic újonnan megválasztott szerb elnök szerint súlyos bűntett, de nem népirtás történt, amikor hogy a boszniai szerb haderő nyolcezer muzulmán férfit megölt 1995-ben Srebrenicában.

A montenegrói televízióban csütörtök este bemutatott interjújában az elnök arra a kérdésre, hogy ellátogat-e majd bosznia-hercegovinai Srebrenicába, és elítéli-e majd a népirtást, Nikolic azt válaszolta, hogy erre valószínűleg nem fog sor kerülni, mivel ezt az elődje (Boris Tadic) már megtette.

Leszögezte emellett, hogy "nem volt népirtás Srebrenicában". "A szerb nép egyes tagjai - mondta - nagy bűnt követtek el a boszniai városban, amiért fel kell kutatni, el kell ítélni, meg kell büntetni őket."

Tomislav Nikolic kijelentette, hogy nincs olyan szituáció, amelyben elismerné a független Koszovót. "Vannak dolgok az életben, amelyeket az ember nem tehet meg" - fogalmazott.

Az államfő közölte, hogy jó kapcsolatokat kíván ápolni mindenkivel a térségben, és a lehető legjobb kapcsolatokat Montenegróval. Azt ígérte, hogy mindent elkövet azért, hogy Szerbia és Montenegró kiválóan együttműködjön, de nem fog hallgatni, ha a szerbek jogait megsértik Montenegróban. Szerinte a montenegrói kormánynak egyenlő partnerként kell elfogadnia a szerbeket, mert ez az egyetlen módja az ország előrehaladásának.

Tomislav Nikolic megjegyezte, hogy Montenegrónak nem kellett volna elszakadnia Szerbiától, de mivel ez megtörtént, elismeri független államnak. "Nem ismerem el azonban a szerbek és montenegróiak közti különbséget, mivel az nem létezik" - tette hozzá.

Rovatok