Index Vakbarát Hírportál

Rekordméretűre nőtt az új-mexikói erdőtűz

2012. június 1., péntek 17:32

Majdnem 77 ezer hektáron ég az új-mexikói Gila Nemzeti Erdő, így a Whitewater-Baldy nevet kapott tűzvész az állam történetének legnagyobb futótüzévé nőtte ki magát. A megfékezhetetlen futótüzet szakértők szerint még tovább terjed majd a hevesen fújó szél, az alacsony légnyomás és a száraz növényzet miatt – írja a csmonitor.com.

A tűzoltók dolgát nehezíti, hogy a tűz számos helyen elérhetetlen, járhatatlan szurdokokban ég, ami az oltást arrafelé lehetetlenné teszi. Susan Martinez kormányzó szerint „időbe fog telni, míg a tűzoltók egyáltalán feljutnak” a tűz által borított domboldalakra. Jelenleg több mint 1200 tűzoltó dolgozik a lángok oltásán Arizona állam határában. Néhány apró kunyhón és nyolc melléképületen kívül emberalkotta dolgokban még nem keletkezett jelentős kár.

Szakértők azt mondják, hogy a tartós szárazság, a klímaváltozás és a földhasználat jelentős átalakulása számos ehhez hasonló tüzet okoz majd még az USA nyugati államaiban.

Új-Mexikóban, Arizonában és Coloradóban is felkészülnek az esetleges vészhelyzetre. A hatóságok sürgősségi telefon és e-mail rendszereket hoztak létre, amiken gyorsan tudják értesíteni a lakosságot egy esetleges futótűzről.

Rovatok