Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hadiflotta 60 százaléka áthajózik a Csendes-óceánra

2012. június 2., szombat 15:57 | aznap frissítve

Az Amerikai Egyesült Államok átcsoportosítaná a hadihajóit, hogy azok többsége 2020-ban már az ázsiai és a csendes-óceáni térségben legyen, írja a BBC. Leon Panetta védelmi miniszter elmondta, hogy az USA hadiflottájának 60 százalákát szállítanák át a nyugati partra. A Szingapúrban megtartott regionális találkozón Panetta kifejtette, hogy a változással nem Kína erősödő jelenlétét kívánják ellensúlyozni, de Peking ettől még nem fogadta örömmel, hogy az USA fokozza az aktivitását a térségben.

Ugyanakkor a bejelentésnek nem okozhatott nagy meglepetést, hiszen Barack Obama tavaly novemberben bejelentette, hogy az ázsiai és csendes-óceáni régió első helyet élvez az USA biztonságpolitikájában.

A Csendes-óceánon fog állomásozni hat repülőgép-hordozó, valamint a cirkálók, rombolók és tengeralattjárók többsége - mondta Panetta. A USA a szövetségeseivel elvégzett gyakorlatok számát és méretét is növeli akarja ebben az időszakban. Kifejtette, hogy a USA költségvetési problémái nem állnak a változás útjába, mert a védelmi tárcának elegendő pénze van a terv kivitelezéséhez.

Kínának sok területi vitája van az USA szövetségeseivel, például a Fülöp-szigetekkel, a Dél-Kínai tengeren lévő szigetcsoportokkal kapcsolatban. Az USA jelenléte növelheti ezen országok önbizalmát, ami igencsak zavarhatja Pekinget. Panetta igyekezett lehűteni a kedélyeket, és szerinte az USA fokozott jelenléte Kínának is előnyös.

Januárban a kínai állami média is arról írt, hogy az USA növelheti a régi stabilitását, azt viszont nem tartaná jó ötletnek, hogy az USA az erejét fitogtassa.

Rovatok