Index Vakbarát Hírportál

Hoszni Mubarak életfogytiglant kapott

2012. június 2., szombat 10:44 | aznap frissítve

Egyiptom volt elnökét, Hoszni Mubarakot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert a politikus tavaly felhatalmazást adott a hadseregnek a békés tüntetők agyonlövetésére - írja a CNN. Az Amnesty International szerint a megmozdulásokon körülbelül 840 ember vesztette életét, és hatezren sebesültek meg. Mubarakot korrupcióval is vádolják, amiben két fia, Gamál és Alaa a vádlott-társai.  Az egyiptomi ügyészség ennél sokkal súlyosabb büntetést kért, a volt elnököt halálra akarta ítélni.

Médiajelentések szerint a 84 éves exelnök szívrohamot kapott az ítélethirdetés után, válságos állapotban kellett helikopteren a Kairó külterületén lévő Tora börtönkórházba szállítani. A Nile News állami hírtelevíziónak egy kórházi forrás azt mondta, hogy még a helikopteren kezelésbe vették a volt elnököt.

Mubarak harmincéves uralmát tavaly januárban döntötték meg, és a lemondásra kényszerült elnök ellen 2011. augusztus 3. óta folyik a per a kairói bíróságon. A védelem azt állította, hogy három nappal a Mubarak-ellenes tüntetések kirobbanása és kiszélesedése után az elnök úgy döntött, a hadsereg segítségével állítják helyre a rendet és biztosítják a kijárási tilalom betartását. Az ügyvéd szerint csak azután voltak halottak és sebesültek, hogy a hadsereg vette át a biztonsági feladatokat, ezért Mubarak a tömeggyilkosságért nem tehető felelőssé.

Idén januárban több százezren mentek utcára Kairóban az egyiptomi forradalom első évfordulóján: azok, akik az évfordulót ünnepnek tekintették, és azok is, akik a hadsereg ellen tüntettek. A Mubarak bukása óta az ország élén álló katonai tanács még brutálisabban bánt a tüntetőkkel, az utóbbi hónapokban nyolcvanan haltak meg a demonstrációk szétverése során.

Rovatok