Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébetről neveznék el a Big Bent

2012. június 2., szombat 14:20

A brit politikusok nagy része támogatja azt a tervet, hogy a parlament Big Ben nevű óratornyát átnevezzék Erzsébet Toronyra, ezzel is tisztelegve az éppen hatvan éve uralkodó II. Erzsébet királynő előtt. Hasonló módon ünnepelték meg 1897-ben Viktória királynő uralkodásának 60. évét, akiről a parlament másik végében lévő tornyot nevezték el. Viktória volt az első brit uralkodó, aki megünnepelhette gyémánt jubileumát.

Összesen 331 brit törvényhozó támogatja a tervet, köztük David Cameron miniszterelnökkel. Az átnevezéssel csak a 96 méter magas óratorony hivatalos neve változna meg, tehát megmaradna a világszerte ismert Big Ben elnevezés is. Várhatóan június végén döntenek az átnevezésről.

Döntés előtt dőlés

Utoljára tavaly októberben került a hírekbe az 1858-ban felépült óratorony, az ugyanis elkezdett dőlni. A torony dőlésszöge északnyugat felé 0,26 fok, ami bizonyos távolságról már szabad szemmel is észlelhető. Szakértők szerint nincs miért aggódni, mert a dőlés a következő pár ezer évben nem okoz különösebb gondot; a Big Ben hajlásszöge négyezer év alatt érné utol pisai riválisáét.

Rovatok