Index Vakbarát Hírportál

Kína erősíti afganisztáni szerepvállalását

2012. június 3., vasárnap 10:37 | aznap frissítve

A stratégiai együttműködésről ír alá megállapodást Kína és Afganisztán – vált ismertté vasárnap Kabulban. Az afgán külügyminisztérium szóvivője szerint az egyezményt a két ország vezetője, Hu Csin-tao (Hu Jintao) és Hamid Karzai látja el kézjegyével. A két államfő a közeli napokban Sanghajban találkozik egymással a Sanghaji Együttműködési Szervezet ülésének keretében.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakértők úgy vélekedtek: a tervezett megállapodás arra utal, hogy Kína a gazdasági partnerségen túl erősebb politikai kapcsolatokra törekszik Afganisztánnal azt követően, hogy a nyugati országok 2014 végéig elhagyják az országot, és a biztonság fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátását a helyi afgán erők veszik át. Ezt jelzi, hogy a Peking és Kabul közötti egyezmény a gazdaság mellett a többi között a biztonsággal összefüggő területekre is kiterjed.

Az idézett szakértők arra számítanak, hogy a nyugati kivonulás után Kína mellett Irán és Pakisztán, továbbá India és Oroszország is erősíteni kívánja afganisztáni befolyását.

Rovatok