Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal védenék határaikat az osztrákok

2012. június 4., hétfő 17:30

Pilóta nélküli repülőket, azaz drónokat vásárolna az osztrák hadsereg osztrák lapértesülések szerint. Norbert Darabos védelmi miniszter szerint a drónokat katasztrófa-elhárításban, lavinaomlásoknál és a külföldi békefenntartó missziókban részt vevő osztrák csapatok védelmére használnák, de akár a határtérség megfigyelésében is segítséget nyújthatnak.

A gépeket fegyverekkel nem szerelnék fel, így azok nem hasonlítanának az amerikai hadsereg által Pakisztánban használt drónokhoz, amik 2004 óta 2464-3145 emberrel végeztek az ázsiai országban. A beszerzés összegét mintegy kétmillió euróra tervezik.

Az osztrák katonák a vasfüggöny lebontása után több mint húsz éven át végeztek határőrizeti segédszolgálatot az osztrák-magyar és osztrák-szlovák határ térségében. A schengeni övezet bővítése után már csak járőrözésre szorítkozó feladat tavaly decemberben ért véget, Darabos szerint a bűnelkövetések száma azóta öt százalékkal nőtt Burgenlandban, a felderített esetek aránya pedig 56-ról 50 százalékra csökkent. A védelmi miniszter szerint a rendőrség "nem a megfelelő mértékben" vette át a feladatokat és gondoskodni kell arról, hogy megfelelő számú rendőr legyen Burgenlandban.

A Profil című osztrák hetilap szerint az osztrák hadsereg reformjára javaslatokat kidolgozó minisztériumi munkacsoport azt a változatot találta a legkedvezőbbnek, amely a hagyományos területvédelmi feladatok helyett belföldön a katasztrófa-elhárításra, külföldön pedig nemzetközi válságkezelési feladatokra összpontosítana. Jelentősen csökkentenék a hagyományos területvédelmi eszközöket és a légi elhárítás eszközállományát. A minisztérium emellett szorosabbra vonná az együttműködést a szomszédos országokkal, ebből a célból Darabos június közepére tanácskozásra hívta cseh, szlovák, magyar, horvát és szlovén kollégáját Bécsbe.

Rovatok