Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisítették az osztrák határ melletti hulladékégető engedélyét

2012. június 6., szerda 10:23

Az osztrák közigazgatási bíróság után, a napokban az osztrák környezetvédelmi szenátus (Umweltsenat) is hatályon kívül helyezte a Szentgotthárd közelében, a határ osztrák oldalán felépíteni kívánt hulladékégető építési engedélyét - közölte Soós Zoltán a PRONAS helyi környezetvédő civil szerveződés elnöke.

Míg az osztrák közigazgatási bíróság határozata a másodfokon kiadott építési engedélyt, ez a döntés most a burgenlandi tartományi kormány által első fokú engedélyt vonta vissza, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a teljes engedélyezési eljárást újra kellene kezdeni, ha a beruházó továbbra sem állna el az eredeti szándékától - mutatott rá.

Három évvel ezelőtt a tartományi kormány által kiadott építési engedély ellen 486 fellebbezést adtak be a környezetvédelmi szenátushoz, ebből 345 érkezett Magyarországról - mondtaSoós Zoltán.

Az osztrák tartományi gázszolgáltató BEGAS egy évi 325 ezer tonna kapacitású, álláspontjuk szerint korszerű technológiájú hulladékégetőt kívánt felépíteni 115 millió eurós beruházással közvetlenül a magyar-osztrák határ mellett. A szemétégető tervezett felépítése ellen osztrák és magyar környezetvédők, Szentgotthárd önkormányzata, az Őrségi Nemzeti Park és magánszemélyek évek óta tiltakoznak.

Rovatok