Index Vakbarát Hírportál

Iszlám vezetőt tartóztattak le Belgiumban

2012. június 7., csütörtök 21:31

Őrizetbe vették csütörtökön egy belgiumi radikális iszlám csoport vezetőjét, miután támadásra buzdított a nem iszlám vallásúak ellen. Akcióját azután indította el, hogy Brüsszelben őrizetbe vettek egy arcát hagyományos fátyollal takaró nőt, aki nem volt hajlandó levetni a közterületen tiltott ruhadarabot. A nővel szembeni rendőrségi fellépést követően, még a múlt héten kisebb zavargások törtek ki Brüsszel érintett városrészében.

Fouad Belkacemet, a Sharia4Belgium nevű szervezet vezetőjét Antwerpenben tartóztatták le, a diszkriminációellenes jogszabályok megsértésével és gyűlöletkeltéssel vádolják. A YouTube videomegosztó hálózaton is közzétett üzenetben egyebek között arra biztatja muzulmán "testvéreit", hogy küzdjenek a hitüket nem osztók ellen. A Sharia4Belgium már ismert volt a belga hatóságok előtt szélsőséges megnyilvánulásairól, egyebek között a fátyol- és burkatilalom ellen is igyekezett fellépni. Belkacemet már korábban elítélték gyűlöletkeltés miatt, de másodfokon végül felfüggesztették büntetését.

Belgiumban tavaly óta tilos az arcot eltakaró fátyol viselete, a szabály ellen vétők pénzbüntetéssel sújthatók. A szóban forgó nőt azért vették őrizetbe, mert a fátyol levételének megtagadása mellett megpróbálta bántalmazni az őt igazoltató rendőröket.

Rovatok