Index Vakbarát Hírportál

Feszült a román-ukrán viszony

2012. június 8., péntek 00:04

Sérelmezi a román külügyminiszter, hogy az ukrán nyelvtörvényben a különleges státusú regionális és kisebbségi nyelvek között megkülönböztetik a román és a moldovai nyelvet. Románia hivatalos álláspontja szerint a két nyelv között nincs különbség. "Mi is románul beszélünk, és a Moldovai Köztársaság polgárai is" - jelentette ki Andrei Marga.

Az Ukrajnában élő kisebbségek számára előnyös új nyelvtörvény végleges elfogadása lehetővé tenné, hogy egy adott közigazgatási egységen belül a kisebbségek hivatalosan is használhassák anyanyelvüket, ha arányuk a helyi lakosságon belül eléri a tíz százalékot. A román közösséget azonban mindenképpen kedvezőtlenül érintené, ha a közösség egy részét román, más részét pedig moldovai anyanyelvűként vennék számba.

A román külügyminisztérium ugyancsak csütörtökön közleményben válaszolt az ukrán külügyminisztérium kommunikációs igazgatójának, Oleg Volosinnak a vádjaira. Volosin az NRCU ukrán nemzeti rádióban korábban azt állította: Bukarest és Kijev kapcsolataiban feszültséget okoz, hogy Románia román útlevelet ad Ukrajna állampolgárainak. Az ukrán diplomata szerint ez barátságtalan gesztus, mert az ukrán alkotmány nem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot. A román külügyminisztérium közleménye leszögezi: Románia nem ad etnikai alapon és tömegesen román állampolgárságot Ukrajna állampolgárainak.

A román állampolgársági törvény az egykori román állampolgároknak és ezek harmadfokig terjedő leszármazottjainak biztosítja a román állampolgárságot azoknak, akik akaratuktól függetlenül lettek más ország polgárai. A tárca közleménye szerint a román jogszabályban megfogalmazott elvek megannyi más ország szabályozásában – így Ukrajna törvényeiben is – megtalálhatók. A tárca azt is leszögezte, hogy az állampolgársággal nem járt kötelezően útlevél, azt külön kell igényelni.

Rovatok