Index Vakbarát Hírportál

Tibetet lezárták a turisták elől

2012. június 8., péntek 22:13

Leállította a külföldi turistáknak kiadott, Tibetbe szóló belépési engedélyek kiadását a kínai kormány, az autonóm tartományt így határozatlan ideig csak kínaiak látogathatják - írja a USA Today. Tibetben az utóbbi időben újra felélénkültek a kínai kormány elleni tiltakozások: május végén két buddhista szerzetes gyújtotta fel magát Tibet adminisztratív fővárosában, Lhászában, emberi jogi aktivisták szerint pedig az elmúlt évben összesen harmincheten választották a tiltakozásnak ezt a formáját Kína tibetiek lakta területein. A tibetiek azért tiltakoznak, mert szerintük a kínai kormány kulturális és vallási elnyomásban tartja őket.

Egyesek szerint az időzítés nem véletlen: Tibetben június 4-én kezdődik a Saga Dawa fesztivál, Buddha születésének ünnepe. Az egy hónapig tartó fesztivál alatt, amelynek kezdete idén éppen a Tienanmen téri tiltakozások leverésének évfordulójára esett, hagyományosan rengeteg buddhista zarándok keresi fel Tibetet.

A régiót 2008-ban majdnem egy évre lezárták a külföldiek előtt, miután a lhászai kormányellenes tüntetések elterjedtek az ország más, tibetiek lakta területein is. Tibetbe egyébként békés időkben sem könnyű bejutni: a turistákat csak külön felhatalmazással, kínai vízummal és csoportosan engedik be a tartományba.

Rovatok