Index Vakbarát Hírportál

Békefenntartókat öltek meg Elefántcsontparton

2012. június 9., szombat 10:53

Hét nigériai ENSZ-békefenntartó halt meg Elefántcsontparton egy támadásban, közvetlenül a libériai határ mentén. Az eddigi jelentések szerint a békefenntartók őrjáraton voltak a dél-nyugati határ közelében, amikor az „azonosítatlan fegyveres erők” lesből rajtuk ütöttek. A támadásra egy olyan területen került sor, ahol nem sokkal korábban az ENSZ erők megerősítették jelenlétüket, mivel a fegyveres támadások a polgári lakosságot is fenyegették – írja az Indian Express.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a Biztonsági Tanács határozottan elítélte a támadást, mondván, hogy „szomorú és felháborító” a kéksisakosok megölése, akik a „béke szolgálatában haltak meg”. Ban szerint a támadás részleteiről még nem állnak rendelkezésre részletes információk, de elképzelhetőnek tartja, hogy más békefenntartók is veszélyben vannak. „A támadás ellenére több mint negyven békefenntartót tartunk a közeli faluban, hogy megvédjük a lakosságot a fegyveresektől.”

A főtitkár elmondta, komolyan aggódik a határ menti területek biztonságáért Elefántcsontparton és Libériában. Elefántcsontparton 2002-ben robbant ki felkelés a kormány ellen, majd 2003 januárjában Gbagbo elnök és a lázadó vezérek egyezményt írtak alá a nemzeti egységkormány létrehozásáról. Kijárási tilalmat rendeltek el és francia csapatok tisztították meg a törvénytelen elemektől az ország nyugati határát. Az egységkormány azonban azóta is rendkívül ingatag, a 2004-es ellenzéki kampányban 120 embert gyilkoltak meg, a külföldieket pedig evakuálni kellett az országból. A kormány és a lázadók közötti békét 2007. március 4-én írták alá, és Guillaume Soro, a lázadók vezére lett a miniszterelnök. Ez a lépés a megfigyelők egy része szerint alapvetően megszilárdította Gbagbo elnök helyzetét.

Rovatok