Index Vakbarát Hírportál

Füstgránátot dobtak a pozsonyi melegfelvonulásra

2012. június 9., szombat 21:54

Mintegy 700-800 fiatal tüntetett szombaton Pozsony központjában a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek jogaiért, köztük az azonos neműek bejegyzett párkapcsolatának legalizálásáért.

A nagy rendőri erőkkel biztosított rendezvényt csak egy kisebb incidens zavarta meg. A rendezvény elején, amikor egy meleg, egy leszbikus és egy heteroszexuális pár egyszerre esküdött jelképesen hűséget egymásnak a kormány épülete előtt felállított színpadon, valaki füstgránátot hajított a tömegbe, de senki sem sérült meg.

A Pozsonyi Szivárvány Büszkeség címen meghirdetett, az idén a vártnál kisebb érdeklődés mellett lezajlott megmozdulás ellen szlovák keresztény ifjúsági szervezetek és szélsőjobboldali csoportok összesen mintegy száz tagja tiltakozott.

A szlovák fővárosban harmadik éve megtartott megmozdulást szerdán támogatásáról biztosította 18 ország pozsonyi nagykövete. Az ellenzéki konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, Jan Figel válaszul helytelenítette a diplomaták közös nyilatkozatát, a Szlovák Köztársaság belügyeibe való beavatkozásnak minősítve azt.

A szombati eseményről elítélően nyilatkozott Stanislav Zvolensky, a szlovák püspöki konferencia elnöke. "Az az erőfeszítés, hogy a más típusú kapcsolatokat a házasság és a család szintjére emeljék, ellenkezik az emberi társadalom természetes jellegével és alapjainak megsértéséhez vezet" - mondta egyebek között.

Robert Fico miniszterelnök, akinek előző kormánya idején, 2010-ben az első ilyen rendezvény a szélsőségesekkel való összecsapásba torkollott, most úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tart minden gyűlést, amíg az a törvény szabta keretek között zajlik.

Rovatok