Index Vakbarát Hírportál

Adatbázis a nácik által ellopott könyvekről

2012. június 10., vasárnap 10:20

A világhálón keresi a nácik által elkobzott könyvek jogos tulajdonosait a berlini központi könyvtár.

Az intézmény a raubgut.zlb.de honlapon tett közzé egy adatbankot, amiben a kérdéses könyvekről nyújt majd részletes tájékoztatást a jövőben. „Még ha nincs is jelentős anyagi értékük, emléktárgyként felbecsülhetetlenek a holokauszt túlélőinek és a meggyilkoltak hozzátartozóinak” – fogalmazott csütörtökön Annette Gerlach, a központi és tartományi könyvtár gyűjteményét felügyelő vezető.

A nácik számtalan könyvet és egész könyvtárakat koboztak el az üldözött zsidóktól 1933 és 1945 között. Csak a központi könyvtárba több mint kétszázezer gyanús kötet került, ebből 4500 már felkerült az adatbázisba.

A berlini Freie Universität könyvtárába is kerültek kötetek, annak ellenére, hogy azt csak 1952-ben alapították, így minden közvetlenül a háború után a könyvtár tulajdonába került könyvet óvatosan kell kezelniük. Mivel nem minden köteten szerepel a tulajdonosának a neve, sajnos rengeteg marad felfedezetlenül. Akkor merülhet fel a gyanúja annak, hogy a könyvet ellopták, ha az előző tulajdonos nevét kifirkálták, vagy más módon megpróbálták eltüntetni, a beléjük ragasztott bélyegeket, ex libriseket kiszaggatták vagy esetleg lapokat téptek ki a könyvből. A gyanús könyvek egynegyedénél találtak valamilyen, az előző tulajdonosra utaló nyomot és csak ezek egyharmadánál sikerül azonosítani a tulajdonost, csak ez után következhetett a legnehezebb feladat: megtalálni a tulajdonos leszármazottait.

Az internetes állományban az érdeklődők lehetséges nyomok – többek között aláírások, ajánlások és pecsétek – alapján keresgélhetnek a könyvek között. „Minden nyom segíthet abban, hogy egy elkobzott könyv visszakerüljön jogos tulajdonosához” – mondta Gerlach.

Korábban olyan ismert személyeknek szolgáltatták már vissza a könyveiket, mint Berlin rabbija, Leo Baeck vagy Arthur Rubinstein zongorista.

Rovatok