Index Vakbarát Hírportál

Helikopterrel tartottak rendet a horvát melegfelvonuláson

2012. június 10., vasárnap 00:58

Horvátország az uniós tagságra készülve meg akarta mutatni, hogy fontosak az országban az emberi jogok. Több volt a rendőr, mint a felvonuló.

Nem zavarta meg semmi a szombati spliti melegfelvonulást, amelyen több mint ötszázan vettek részt, köztük a kormány öt tagja és nyugati diplomaták. A rendre körülbelül 900 rendőr vigyázott.

A hatóságok előzőleg szavatolták az esemény biztonságát, összhangban azon elkötelezettségükkel, hogy Horvátország megvédi a melegek jogait és általában az emberi jogokat. Az ország jövőre csatlakozik az Európai Unióhoz, és Brüsszel előre jelezte, hogy szigorúan figyeli a spliti melegparádé hatósági biztosítását.

A rendőrség szerint a felvonulás előtt annak résztvevőit megfenyegették erőszakcselekmények elkövetésével, de a hatóságok az esemény közben nem szereztek tudomást ilyen kísérletről. Ennek ellenére több mint 40 embert egy rövid időre őrizetbe vettek, de mint a rendőrség szóvivője fogalmazott, nem azért, mert "közvetlen fenyegetést jelentettek volna a felvonulásra".

Tavaly szélsőségesek palackokkal és kövekkel megdobálták a résztvevőket, és sérülést okoztak többeknek - e támadásokat elítélte a nemzetközi közösség.
A demonstrálók kordonokkal és rendőrsorfallal határolt útvonalon haladtak keresztül Spliten, a közelben készenlétben állt egy vízágyú, a levegőben pedig egy helikopter járőrözött. A tüntetők szélesebb jogokat követeltek a horvátországi melegek és a leszbikusok számára.

"Mindenki mellett ki kell állnunk Horvátországban, bármiként határozza meg magát, ebben szabadságot kell élveznie, és senki nem üldözheti, bántalmazhatja, diszkriminálhatja amiatt, hogy önmaga akar lenni" - jelentette ki a felvonuláson részt vevő Vesna Pusic külügyminiszter.

Senkit nem érdekel?

Zeljko Kerum spliti polgármester a felvonulás után kiadott közleményében kijelentette: a kis részvételi arány azt jelenti, hogy a város lakosait nem érdekli a melegfelvonulás, tehát - szerinte - nem is szívesen látott esemény ott. Emlékeztetett arra, hogy hivatala kérte a lakosokat: maradjanak távol a felvonulástól. A rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, nagy erőkkel volt jelen, "ami valójában majdhogynem hasztalan pénzkiadás". A város egy nagy része le volt zárva majdnem egész napra, ami akadályozta a lakosokat szabad mozgásukban - közölte a polgármester. Mindemellett kifejezte örömét amiatt, hogy nem történt incidens.

A spliti felvonulás támogatására Rijekában (Fiume) is rendeztek egy melegparádét, amelyen mintegy 300-an vettek részt. Horvátországban az első melegfelvonulás 10 évvel ezelőtt volt Zágrábban.

Rovatok