Index Vakbarát Hírportál

Kikötött a USS Iowa

2012. június 10., vasárnap 12:17

Megérkezett végső állomáshelyére Los Angeles kikötőjében a veterán csatahajó, ahol ezentúl úszó múzeumként fog működni. A hadihajót utolsó útjára több száz egykori tengerésze és magas rangú tisztje is elkísérte, és segítettek a kikötés procedúrájában is – számolt be az sfgate.com.

"Ez az első alkalom 1946 óta, hogy a fedélzetre lépek" – mesélte Bob Dedic, aki 1944-ben kezdtek meg a szolgálatát a hadihajón. Dedic a feleségével, valamint a két lányával New Yorkból érkezett a hajó utolsó kikötésére.

A 270 méteres monstrum fordulatos, hat évtizedes pályafutáson van túl. A hajó 1943-ban állt hadrendbe, Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök ugyanebben az évben utazott a fedélzetén az Atlanti-óceánon keresztül a teheráni konferenciára, ahol Winston Churchillel és Joszif Sztálinnal megtárgyalták a második világháború folytatásának és a konszolidációs időszaknak a legfőbb kérdéseit.

USS Missouri

Egy másik ismert csatahajót, a mozikban látható Csatahajó című filmben is szereplő USS Missourit éppen húsz éve alakították át múzeummá. A Missouriról szóló galériánkat itt nézheti meg.

A hajót később átvezényelték a Csendes-óceánra, ahol számos hadműveletben vett részt. Jelen volt Japán 1945-ös kapitulációjánál a Tokiói-öbölben, az 1950-ben kezdődött koreai háborúban pedig az észak-koreai állásokat lőtte. 1989-ben Puerto Rico partjainál a hajó egyik lövegtornya megsemmisült egy belső robbanásban, a legénység 47 tagja veszítette életét a balesetben.

A hajót 1990-ben tartalékállományba helyezték és egy Rhode Island-i hajózási központban tartották, mielőtt a Panama-csatornán keresztül egy észak-kaliforniai kikötőbe vontatták. Ott hétmillió dolláros (1,6 milliárd forintos) helyreállításon esett át az egykor óránkénti 64 kilométeres sebességre is képes csatahajó.

Rovatok