Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ menekíti alkalmazottait Mianmarból

2012. június 11., hétfő 11:04 | aznap frissítve

Az ENSZ megkezdte alkalmazottai kimenekítését Mianmar nyugati területeiről, miután Thein Szein államfő vasárnap szükségállapotot hirdetett a Rakhaing államban elharapódzott vallási konfliktus miatt.

Asok Nigam, a szervezet helyi vezetője szerint az evakuálás önkéntes alapon történik. Mintegy negyven ENSZ-munkatárs és családja készül elhagyni Maungdo városát, ahol a muzulmánok és a buddhisták közötti összecsapásnak eddig hét halálos áldozata volt.

Mianmarban azután törtek ki zavargások, hogy a rendőrség múlt hónapban letartóztatott három muszlimot egy buddhista nő megerőszakolásának és megölésének vádjával. Június 3-án háromszáz feldühödött buddhista megtámadott egy buszt Rakhaing államban és a buszon tartózkodó tíz muzulmánt meglincselték. Válaszként pénteken zavargások törtek ki Sittve városában és másik három településen, az összetűzésben hét ember életét vesztette és tizenheten megsebesültek, valamint a gyújtogatásokban közel ötszáz ház megsemmisült.

Helyszíni beszámolók szerint a buddhisták és a muszlimok csoportokba tömörülve gyújtják fel egymás házait, a rendőrség figyelmeztető lövésekkel próbálja feloszlatni a zavargókat, egyelőre sikertelenül. A rendkívüli állapot azt jelenti, hogy a hadsereg veheti át Rakhine államban a közigazgatás irányítását. Thein Szein elnök tegnap televíziós beszédben szólította fel az embereket, az egyházi testületeket és pártokat, hogy segítsenek a törvényesség fenntartásában.

Rovatok