Index Vakbarát Hírportál

Dezertálásra szólítanak fel a szír lázadók

2012. június 11., hétfő 14:00

A szíriai kormányerők tüzérsége hétfőn is támadta a felkelők bástyáit, és közvetlen összecsapások is voltak katonák és lázadók között az országban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), 14 ember haláláról számolva be. A Szír Nemzeti Tanács (SNC) eközben a dezertálásra szólította fel a kormányerők tagjait.

A hadsereg helikopterek támogatásával lőtte a középső Homsz tartománybeli Rasztánt, amelyet hónapok óta próbál visszafoglalni a lázadóktól. Az ugyancsak homszi Kuszeirben a felkelők intéztek támadást egy katonai úttorlasz ellen, aminek következtében halottak és sebesültek voltak a katonák soraiban az OSDH szerint.

A keleti Deir-ez-Zór tartomány al-Asara települését is lőtték a kormányerők, a tüzérségi támadásban két civil és egy dezertőr halt meg, majd katonák és lázadók összecsapásaiban hat katona esett el. A harc evvel nem csillapodott tegnap óta, amikor országszerte 35 felkelő is 16 kormányhű katona vesztette életét és összecsapások voltak a fővárosban Damaszkuszban is.

Nem várja a harcok felfüggesztését az SNC új elnöke Abdelbaszet Szajda sem, aki Svédországban él száműzetésben. Szajda a BBC-nek nyilatkozva fejtette ki, hogy az egyre gyakoribb mészárlások és tüzérségi bombázások a rezsim nehézségeit mutatják, és hogy ideje minden tisztségviselőnek elpártolni a kormánytól.

A BBC szerint már hónapok óta folyamatosak a dezertálások a szír hadseregnél, az egyik legnagyobb esetre éppen most vasárnap került sor, amikor egy légitámaszpont teljes személyzete, nagyjából 100 fő, állt át a felkelőkhöz. A bázisukat állítólag mostanra megsemmisítette a hadsereg, de a dezertőröknek még sikerült elmenekülniük.

Az erőszaknak elvileg az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által áprilisban tető alá hozott tűzszüneti megállapodásnak kellett volna véget vetnie, de az egyezség eleve ingatag lábakon állt és mostanra a felkelők és a kormány is gyakorlatilag semmisnek nyilvánított azt.

Az ENSZ jelentése szerint eddig legalább 10 ezren vesztették életüket a polgárháborús helyzetben, míg a damaszkuszi kormány szerint ők 2600 katonát vesztettek a 15 hónapos harcokban.

Rovatok