Index Vakbarát Hírportál

Helikopterekkel támadják a lázadókat Szíriában

2012. június 11., hétfő 16:44

Harci helikoptereket is bevetettek a szíriai kormányerők a lázadók ellen. A hétfői hadműveletekben a hadsereg a stratégiai fontosságú Rastan városát támadta az ország középső részén, ahol a lázadók korábban hónapokig ellenálltak – számol be a ctv.ca.

Közben a Szíriai Emberi Jogi Központ beszámolója szerint a kormányerők óriási veszteséget szenvedtek a harcokban, ezért vetettek be helikoptereket. „A rezsim most már inkább helikopterrel támadja a lázadók földi csapatait, mivel több tucat járművük megsemmisült, vagy megrongálódott május vége óta” – számolt be Rámi Abdur-Rahmán, a szervezet szóvivője.

A szíriai külügyminisztérium szerint a felkelők az utóbbi időben korszerű páncéltörő rakétákra tettek szert, ezzel magyarázható a hadianyagban megmutatkozó veszteségük. Ezzel összhangban az aktivisták által közzétett videókon számos kiégett harckocsi és páncélozott szállítójármű látható.

A szír aktivisták számításai szerint a 15 hónapos konfliktus áldozatainak száma már elérte a 13 000 főt. William Hague brit külügyminiszter azt mondta vasárnap, hogy nem tudja kizárni egy katonai beavatkozás lehetőségét, mivel a helyzet kezd hasonlítani a kilencvenes évek boszniai konfliktusához.

Rovatok