Index Vakbarát Hírportál

Koránidézetekkel nyugtatják a rabokat

2012. június 11., hétfő 15:02

Afganisztánban a Koránból vett idézetekkel próbálják meggyőzni a gyilkolás helytelenségéről azokat a muzulmán foglyokat, akiket azért tartóztattak le, mert öngyilkos merényleteket akartak végrehajtani. Ironikus módon a merénylőjelölteket éppen a vallási meggyőződésüket kihasználva tüzelték fel korábban.

Az öngyilkos merényletek 2004-ig nagyjából ismeretlenek voltak Afganisztánban. Azóta ez lett a második legtöbb emberáldozatot követelő gyilkossági mód az út mentén elhelyezett bombák után. Az afgán hatóságok, amik az amerikaiak kivonulása után hamarosan maguk fognak felelni a biztonságért, falakkal és betonakadályokkal erősítette meg több kormány épületet és külföldiekhez tartozó iroda védelmét is.

Az afgán Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NBI), ami korábban foglyok kínzásával vált hírhedté, most egy másik módszert is kipróbált. A szélsőségesek „agymosását” saját ideológiai nevelésükkel próbálják ellensúlyozni. A foglyok muzulmán hitszónokoktól hallgathatják vallási szövegek magyarázatát, ahol azt tanítják nekik, hogy nem mennek a mennyországba és hogy az öngyilkosság és mások megölése tilos az iszlám vallásúaknak.

„Pszichológiai szempontból dolgozunk velük. Filmeket és felvételeket mutatunk nekik a tálibok rémtetteiről és elvisszük őket mecsetekbe is, ahol több ezer békés imádkozót láthatnak. A velük készített interjúkból az derült ki, hogy többségük nem tudja mit csinál. Hamis történeteket mondanak nekik Afganisztánról” – mondta az NBI sajtószóvivője a Reutersnak.

Az elfogott öngyilkos jelöltek mind afgánok, de sokan közülük Pakisztánban éltek, ahova menekültként érkeztek. Többen is azt vallották, hogy azért jöttek vissza Afganisztánba robbantani, mert azt hallották, hogy az itt állomásozó külföldi katonák nőket erőszakolnak meg és veszélyben van a vallás. Néhányuknak azt is mondták, hogy a robbantásban nekik nem esik bántódásuk, csak az amerikaiaknak.

Páran azt mondják belátják, hogy tévedtek, de van aki kitart. Ahmed Zubairt két héttel ezelőtt kapták el mielőtt robbanthatott volna, de újra megpróbálná: „Fel akartam robbantani őket. Meggyalázták a szent könyvet és karikatúrát készítettek a prófétáról. Ameddig az amerikaiak Afganisztánban vannak addig lesznek öngyilkos merénylők.”

Rovatok