Index Vakbarát Hírportál

Kína megszeghette a koreai fegyverembargót

2012. június 13., szerda 12:00

Tokiónak bizonyítéka van arra, hogy egy kínai cég az ENSZ-szankciókat megsértve rakétahordozó járműveket szállított Észak-Koreának – közölte szerdán a japán sajtó. Értesülések szerint négy ilyen rakétahordozó járművet tavaly augusztusban juttattak el Sanghajból Észak-Koreába a Harmony Wish nevű, kambodzsai zászló alatt közlekedő teherszállító hajón.

A japán hatóságok műholdon követték a hajót, amely később betért a japán Oszaka kikötőjébe, ahol átkutatták. A rajta talált dokumentumokból lehet következtetni arra, hogy többek között rakétahordozó járműveket szállított, amelyet Észak-Koreában kirakodott – állította az Aszahi Simbun című japán napilap.

Az újság magát megnevezni nem kívánó számos kormányforrást idézett a cikkében. A tokiói kormány szóvivője szerdán elzárkózott attól, hogy kommentálja a lap hírét. Elmondta ugyanakkor, Japán kész együttműködni a nemzetközi közösséggel abban, hogy kivizsgálják, megsértették-e az ENSZ-szankciókat.

A rakétahordozó és indító járművek azért állnak a nemzetközi figyelem középpontjában, mert segítségükkel Észak-Korea képes lehet mozgatni nagy hatótávolságú rakétáit, és így azokat nehezebb megtalálni és megsemmisíteni.

Nemzetközi szakértők egy április 15-i phenjani katonai parádén azonosítottak egy kínai gyártmányú rakétahordozó járművet, és ezt követően vádolták meg azzal Pekinget, hogy legfőbb szövetségesének a világszervezet vonatkozó embargóját megkerülve szállított ilyen eszközöket.

Rovatok