Index Vakbarát Hírportál

A hadsereg vette át Egyiptom irányítását

2012. június 14., csütörtök 17:03 | aznap frissítve

Egyiptomban a hatalmat gyakorló legfelső katonai tanács csütörtökön bejelentette, hogy az alkotmánybíróság döntése alapján ismét rájuk száll a törvényhozás joga mindaddig, amíg az új parlamentet meg nem választják. Csütörtökön látott napvilágot az egyiptomi alkotmánybíróság elnökének jogértelmezése, amely szerint fel kell oszlatni a parlament alsóházát, mert az alkotmányba ütközik az a törvény, amelynek alapján a választást megrendezték.

Az egyiptomi alkotmánybíróság két döntést is hozott a választásokkal kapcsolatban csütörtökön. Az egyik értelmében a pártoknak nem lett volna szabad saját jelölteket indítani az eredetileg függetleneknek fenntartott helyekért a tavaly novemberben megkezdett, és több szakaszban lebonyolított alsóházi választásokon.

Ezekre a helyekre pótválasztást kell kiírni, vagy – az alkotmánybíróság elnökének értelmezése szerint – az iszlamista irányzatok uralta egész parlamentet fel kell oszlatni, és újra kell választani.

A másik határozat alapján versenyben maradhat az elnökválasztáson Hoszni Mubarak utolsó kormányfője, vagyis szombat-vasárnap államfővé választhatják Ahmad Safikot, akit egy korábbi, most érvénytelennek nyilvánított törvény – a tavaly megdöntött Mubarak-rezsim más vezető személyiségeivel együtt – bizonyos ideig kizárt volna a politikai életből.

Abdel-Moneim Abul Futúh független iszlamista politikus, az elnökválasztás egyik jelöltje a kialakult helyzetet úgy kommentálta: az országban politikai hatalomátvétel zajlik. Szerinte összességében ezt jelenti a parlamentet feloszlató csütörtöki alkotmánybírósági döntés, a hadsereg elnökjelöltjének versenyben tartása, és az, hogy szerdán ismét engedélyt adtak a katonai rendőrségnek és titkosszolgálatnak, hogy civileket vegyen őrizetbe. Ez egy puccskísérlet, de hiú reményekkel áltatja magát, aki azt gondolja, hogy a fiatalok milliói ezt hagyni fogják, mondta a politikus a brit hírügynökségnek.

A tavaly februárban megdöntött Mubarak-rezsim utolsó miniszterelnöke „történelmi döntésnek” minősítette az egyiptomi alkotmánybíróság határozatát. Ahmad Safík, aki a légierő főparancsnoka is volt a Mubarak-rendszerben, és az elnökválasztás június 16-17-i második fordulójának egyik versenyben lévő jelöltje, úgy vélekedett, hogy ezzel lezárult a politikai leszámolások korszaka. „Az alkotmánybíróság megerősítette a jogomat a választásban való részvételre, s megerősítette e választás legitimitását is” – hangoztatta Safík.

Rovatok