Index Vakbarát Hírportál

Férfiakat és nőket is megerőszakoltak a szíriai kormánykatonák

2012. június 15., péntek 18:23

Nemi erőszakot és más szexuális visszaélést is elkövetnek a szíriai kormányerők a fogva tartott férfiak, nők és gyermekek ellen - állítja pénteken közölt jelentésében a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet.

A HRW 20 ilyen esetről értesült, amelyek egy részéről közvetlenül az áldozatok számoltak be. A New York-i központú szervezet tagjai ezenkívül több olyan helyi jogvédő aktivistával, dezertőrrel, orvossal, egykori rabbal is beszélt, akiknek tudomása van ilyen incidensekről.

"A börtönökben a nemi erőszak csak egy a szíriai kormány kínzási arzenáljában a rengeteg borzalmas fegyver közül" - mutatott rá Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója, hozzátéve, hogy a biztonsági erők teljesen büntetlenül használhatják ezeket a kegyetlen eszközöket. Whitson elmondta azt is, hogy a szexuális visszaélések nem csak a büntetés-végrehajtási intézetekre korlátozódnak, házkutatások alkalmával is nem egyszer elkövetnek ilyet.

A legtöbb nemi erőszakot a felkelés fellegvárának számító Homsz tartományban követték el, de országszerte szinte mindenhonnan jelentettek ilyen eseteket.

A HRW közleménye idéz egy férfit, akit egy latakiai börtönben tartottak fogva. Többek között arról mesélt, hogy celláját 70 másik emberrel kellett megosztania, s hogy a fiatal fiúkkal sokkal rosszabbul bántak, mint a felnőttekkel, megerőszakolták őket, többüknek pedig letépték a körmeit.

A HRW szerint nehéz teljes képet kapni a tényleges visszaélésekről, mivel sok áldozat inkább hallgat a vele történtekről a szégyen miatt, illetve attól tartva, hogy hozzátartozói megbélyegzik érte.

Rovatok