Index Vakbarát Hírportál

Norvégia F-35-ös vadászgépeket vásárol

2012. június 15., péntek 19:10

Leadta a megrendelést pénteken a norvég kormány az első kettőre abból az 52 F-35-ös vadászrepülőgépből, amelyeket összesen 8 milliárd euró értékben tervez beszerezni az amerikai Lockheed Martintól.

"Az F-35, amelyet 2008-ban választott ki Norvégia, a harci repülőgépek teljesen új nemzedékét képviseli, amely a jövő norvég fegyveres erőinek sarokköve lesz" - nyilatkozott Espen Barth Eide norvég védelmi miniszter. A kormány közleménye azt is kiemeli, hogy ez Norvégia történetének legnagyobb értékű közbeszerzése.

Bár a norvég kormány már 4 évvel ezelőtt döntött az 52 darab Joint Strike Fighter vadászbombázó beszerzéséről, Oslo arra is engedélyt kért az amerikai hatóságoktól, hogy a repülőgépeket saját fejlesztésű fegyverrel szerelje fel. Erre csak most kapták meg az engedélyt.

A következő két repülőgépet várhatóan 2016-ban rendelik meg a norvégok, a maradék 48 vadászrepülőre pedig 2017 után adják le a megrendelést. Oslo a vásárlással korosodó F-16-os vadászgépflottáját korszerűsíti.

A Lockheed Martin Joint Strike Fighter programját, amelyet a Pentagon a világ valaha volt legnagyobb harcirepülő-programjának nevez, összesen 9 ország finanszírozza: az Egyesült Államok, Norvégia, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Törökország, Olaszország, Dánia és Hollandia. A programot több bírálat érte az elmúlt években, mert folyamatosan drágult és a teljesítési határidők egyre kitolódtak. Ráadásul az F-35-ös képességeivel - bírálói szerint - nem nyújt annyival többet versenytársainál, mint amennyivel többe kerül.

Az Egyesült Királyság az egyik altípus megvásárlásától el is állt, mert a britek számításai szerint 2 millió angol fontba kerülne csak az, hogy repülőgép-hordozóikat átalakítsák a gépek fogadására. Az Egyesült Államok és Ausztrália elhalasztotta a megrendeléseket. A hollandok pedig bejelentették, az eredetileg tervezettnél kevesebbet vásárolnak majd a többfeladatú vadászgépből.

Rovatok