Index Vakbarát Hírportál

Rekordbüntetés vár a szerb háborús bűnösökre

2012. június 15., péntek 17:26 | aznap frissítve

Rekordmértékű, összesen 142 évnyi börtönbüntetést róttak ki pénteken Szarajevóban négy volt boszniai szerb katonára, akik mintegy 800 boszniai muzulmán meggyilkolásában vettek részt a délszláv háborúk idején. A szerb hadsereg egykori elitkülönítményének tagjai közül Stanko Kojicnak 43, Franc Kosnak és Zoran Goronjának 40-40, Vlastimir Golijannak pedig 19 évet kell börtönben töltenie. A háborús bűntettekkel foglalkozó boszniai bíróság májusban két vádlottat 35, illetve 30 év börtönre ítélt, eddig ezek voltak a legmagasabb büntetési tételek.

Az általuk elkövetett tömeggyilkosság annak a nagyobb, népirtásnak minősített leszámolásnak volt a része, amelynek során a Srebrenicát elfoglaló boszniai szerb hadsereg mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkolt meg. Az elvben ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát megtámadó szerb alakulatok Ratko Mladic tábornok vezetésével elkülönítették a férfiakat és a nőket. A férfiak közül sokan megpróbáltak bemenekülni az erdőbe, de többségüket elfogták és különböző helyeken lemészárolták. A most elítéltek áldozatai között tizenhat évnél fiatalabbak és nyolcvan évnél idősebbek is voltak. Az áldozatokat felsorakoztatták, majd a kivégzőosztag automata fegyverrel lőtte agyon őket. A katonák gépfegyvert is használtak, hogy gyorsabban végezzenek az öldökléssel, majd ketten közülük végigjárták a sebesülteket és főbe lőtték őket.

Mira Smajlovic bíró elmondta, a Branjevo gazdaság területén elkövetett mészárlás öt órán át tartott, mivel a katonák ebédszünetet is beiktattak a kivégzések közé. „A hozzáállásukat akkor lehet a legjobban megérteni, ha tudjuk, hogy még a mészárlások közben is szakítottak időt arra, hogy megebédeljenek és sört igyanak a réten a holttestek mellett, míg a többi fogoly a buszokról nézte őket.” A bíró szerint a négy katona kisebb csoportokba szervezte a foglyokat, akiket aztán a rét felé, a kivégzőosztag elé vezettek – adta hírül az ajc.com.

A holttesteket először egy tömegsírba temették, de később munkagépekkel kiásták és más helyre szállították őket. A vérengzést mindössze ketten élték túl, ők tanúként szerepeltek a tárgyaláson. A népirtással vádolt Ratko Mladicot Szerbia kiadta Hágának, és az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék előtt kell felelnie tetteiért.

Rovatok