Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött az amerikai fegyverexport

2012. június 15., péntek 11:37

Andrew Shapiro, a katonapolitikai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes számolt be arról, hogy hogy a nemzetközi fegyverértékesítésben rekordévet döntött az Egyesült Államok. Shapiro szerint az amerikai fegyverexport bevételei meghaladják az 50 millió dollárt az idei, szeptember 30-án véget érő pénzügyi évben. Ez 70 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, amely ugyancsak rekordév volt, 30 milliárd dolláros exporttal.

Shapiro szerint nagyon jelentős tétel volt az idei exportban a Szaúd-Arábiával kötött 29,4 milliárd dolláros üzlet, amelynek keretében az Egyesült Államok nyolcvannégy Boeing F-15SA típusú vadászgépet ad el a közel-keleti királyságnak, és korszerűsíti a szaúdi légierő hetven F-15-ös vadászgépét. Emellett az Egyesült Államok F-35-ös vadászgépeket adott el Japánnak 10 milliárd dollár értékben. A külügyminiszter-helyettes említést tett arról is, hogy az Egyesült Államok huszonkét Apache típusú harci helikoptert szándékozik eladni Indiának 1,4 milliárd dollárért.

Andrew Shapiro nem kívánt jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatosan, hogy milyennek várja a következő pénzügyi évet, de elmondása szerint az Egyesült Államok növelni akarja jelenlétét a kulcsfontosságú fegyverpiacokon, így Indiában is.

Rovatok