Index Vakbarát Hírportál

Saját anyja is őrültnek tartja Breiviket

2012. június 15., péntek 11:28 | aznap frissítve

Régóta aggódott fia elmeállapotáért a hetvenhét gyilkossággal vádolt Anders Breivik édesanyja, akinek vallomását csütörtökön hozta nyilvánosságra a Breivik elmeállapotát vizsgáló egyik pszichológuscsapat.

Wenche Breivik szerint fia a gyilkosságokat megelőzően egyre furcsábban viselkedett, egyre jobban magába fordult, emellett gyakran voltak dühkitörései. A nő beszámolt Breivik „Rambo stílusú” edzéseiről, a számítógépes játékok iránti megszállottságáról és arról is, hogy a házban gyakran viselt orvosi maszkot, a „fertőzések” elkerülése érdekében. A vérengzés előtti héten Breivik azt is mondta az anyjának, hogy csúnyának érzi magát, ezért elgondolkodott az arcfelvarráson.

A Synne Serheimnek és Torgeir Husby-nak tett vallomásában – akik tavaly novemberi szakértői jelentésükben megállapították, hogy Breivik paranoid skizofréniában szenved, így nem beszámítható – Wenche Breivik elmondta, fiánál először 2006-ban jelentkeztek a furcsaságok: fegyvereket vitt haza, gyakran mutatkozott egyenruhákban és egy időben az volt a rögeszméje, hogy egy titkosrendőr figyeli minden lépését.

Breivik anyjának állításait a szakértői csapat egy nappal azután hozta nyilvánosságra, hogy kiderült: norvég ifjúságvédők korábban azt javasolták, hogy Anderst és nővérét vegyék el az anyjuktól, mert a nő nem tudott mit kezdeni fia agresszív, hiperaktív és lázadó viselkedésével. A gyerekek az 1980-as években egy időre állami felügyelet alá is kerültek édesanyjuk kérésére.

Breivik beszámíthatósága a per kulcsfontosságú kérdése: ha a bíróság beszámíthatónak találja őt, minden bizonnyal életfogytiglani börtönbüntetést szabnak ki rá, azonban ha elmebetegsége bebizonyosodik, akkor a per után Breivik kötelező elmegyógyászati kezelésben részesül.

A szakértők megosztottak a kérdésben. Egyik csoportjuk egyértelműen elmebetegnek (paranoid skizofrénnek) nyilvánította a férfit, egy másik szakértői csoport viszont nagyon is egészséges elmeállapotúnak minősítette a vádlottat, inkább személyiségi torzulásoknak tulajdonította bűncselekményét. Az ő véleményüket azóta két másik pszichológus is megerősítette. Breivik anyjának nyilatkozata viszont újabb fordulatot hozhat az ügyben, amiben az ítélet július 20-án vagy augusztus 24-én várható.

Rovatok