Index Vakbarát Hírportál

A médiamágnás is lobbizott az iraki háborúért

2012. június 16., szombat 10:37

Tony Blair egykori tanácsadójának naplója szerint Rupert Murdoch, a híres angol sajtócézár 2003-ban nyomást gyakorolt a brit miniszterelnökre, hogy Nagy-Britannia minél előbb megkezdje az Irak elleni hadműveleteket. Alastair Campbell részletesen beszámol Murdoch politikai játékairól, aki minden vádat tagad.

Campbell könyve szerint Rupert Murdoch 2003 márciusában három telefonhívást intézett az akkori brit miniszterelnökhöz. Ezekben arra kérte Tony Blairt, hogy minél előbb döntsön az Irak elleni invázió ügyében. Erre egy héttel azelőtt került sor, hogy az esetleges invázió kérdésében a parlament alsóháza szavazott volna.

Murdoch szerint „a támadás halogatása veszélyes lenne, mivel minél később kezdik meg, annál nehezebb dolguk lesz Irakban a brit csapatoknak”. A médiamágnás ezenkívül azt is kiemelte, hogy a tulajdonában lévő médiabirodalom, a többek között az azóta botrányos körülmények között megszűnt News of the World-öt is magába foglaló News Corporation mindenképpen támogatná a háborút - számol be a Guardian.

A telefonhívások után Campbell szerint ő is és a miniszterelnök is érezték, hogy Murdoch az amerikai republikánusokkal együttműködésben sürgette a támadást, amit Blair „túlságosan nyers, furcsa és nem túl okos” politikai módszernek nevezett. Campbell naplója szerint Tony Blair akkor úgy ítélte meg, hogy a jobboldali, háborút pártoló erők már a Walesi herceget is megnyerték maguknak. Gordon Brown, későbbi miniszterelnök szintén szorgalmazta a hadműveletek megkezdését.

Rupert Murdoch a vádakat következetesen tagadja. A médiavállalatán keresztül közzétett nyilatkozat úgy fogalmazott: „Teljes képtelenség azt állítani, hogy Rupert Murdoch lobbizott a miniszterelnöknél az amerikai republikánusok nevében. Campbellnek nincs semmilyen bizonyítékra, ami alátámasztaná ezt a nevetséges állítást”. A médiavállalat ezenkívül hozzátette, hogy Murdoch sosem tagadta, hogy elmondta a véleményét a politikusoknak, de erről már Lord Leveson jelentése is beszámolt, ami a hatalom és a sajtó viszonyát vizsgálta a 2011-ben kezdődött telefonlehallgatási botrányok után.

Röviddel az eset kirobbanása után Sir John Major, egykori brit miniszterelnök szintén arról számolt be, hogy a kilencvenes évek közepén Murdoch erőteljesen befolyásolni akarta a politikáját. Murdoch akkor arra kérte Majort, változtassa meg a brit konzervatívok európai politikáját, különben a médiabirodalma kihátrál a párt mögül. 1997-ben aztán a konzervatív párt el is vesztette a választásokat, és Tony Blair lett az ország új miniszterelnöke.

Rovatok