Index Vakbarát Hírportál

Aggasztó a Konyra vadászó csapatok helyzete

2012. június 16., szombat 15:57

Az ENSZ szerint aggasztó, hogy a Joseph Konyra vadászó afrikai csapatok híján vannak a szükséges mennyiségű élelemnek és a felszerelésnek. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy 14 oldalas jelentésben sürgette a nemzeteket, hogy adják meg a csapatoknak a szükséges forrásokat, hogy azok minél hatékonyabban végezhessük feladatukat – írja a CNN.

„A kezdeményezés hiányos, nem rendelkezik megfelelő és kiszámítható finanszírozással, hogy hatékonyan működhessen. A szükséges források nélkül az Afrikai Unió nem lesz képes végrehajtani a feladatokat maradéktalanul” - mondta Ban a jelentés kiadása után, csütörtökön.

Az Afrikai Unió márciusban 5000 katonával kezdte meg a hadúr hadseregének üldözését. Az ENSZ becslései szerint Ugandában, Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban legalább 445 000 embert kellett kitelepíteni Kony működése miatt.

Az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) 25 évvel ezelőtt fogott fegyvert, és fénykorában csaknem 20 éven át rettegésben tartotta a térség legalább négy országa (Uganda, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Dél-Szudán) számos falujának lakóit. Elrabolt, megerőszakolt és lemészárolt több tízezer embert, lakhelye elhagyására kényszerített több százezret. A fegyveresek az elrabolt gyerekek közül a lányokat szexrabszolgának használták, a fiúkból pedig gyerekkatonákat faragtak.

Rovatok