Index Vakbarát Hírportál

Huszonegy évig őrizték neki a Nobel-díját

2012. június 16., szombat 15:31

Huszonegy évnyi várakozás után vehette át ma délután a Nobel-békedíjat a mianmari (burmai) ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elnöke, emberjogi harcos, aki három napos látogatásra érkezett Oszlóba. Augn Szan Szú Kjí az elmúlt 24 év nagyobb részét házi őrizetben töltötte és 1991-ben azért nem utazott Norvégiába, mert attól tartott, hogy a mianmari hatóságok nem engednék vissza az országba, ha elmenne.

„Az abszolút békesség elérhetetlen cél a világunkban. Az erőszaknak nem szakadt vége a messzi északon, nyugaton helyi szintű gyújtogatások és gyilkosságok voltak éppen pár nappal azelőtt, hogy ide elindultam” – mondta ünnepi beszédében hazájáról Szú Kjí.

A politikusasszony az emberi jogokért való évtizedeken át tartó kiállásával szerzett magának hírnevet. Erőszak mentes mozgalmat indított a Mianmart vezető katonai tábornokok diktatórikus tanácsa ellen, ami mind a mai napig fennáll és hozzájárult az országban az elmúlt hónapokban tapasztalható politikai enyhülés megkezdéséhez.

Amikor több mint két évtizede rádión keresztül értesült róla, hogy Nobel-díjjal jutalmazták Szú Kjí hihetetlennek érezte az egészet, de egyben „meg is nyitott egy ajtót a szívemben.” A politikus-aktivista szerint a házőrizetben ahol gyakran már úgy érezte, hogy nem is része az emberiségnek ez a díj húzta vissza a valóságba. „Nem felejtettek el minket” – mondta beszédében.

Mianmarban 15 hónappal ezelőtt állt fel egy új polgári kormány ami megkezdte az ázsiai ország politikai rendszerének az átformálását, integrálni kezdte az ellenzéket (köztük az NLD-t is) és megpróbálta normalizálni a diplomáciai kapcsolatokat több külföldi országgal is.

Számos nyugati állam, például az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia, örömmel fogadta a mianmari nyitást és jó politikai érzékkel az orzság vezetői, köztük a tábornokból lett Thein Szein államfő, engedélyezték Szű Kjínak, hogy külföldi politikusokat fogadjon és maga is látogatásokat tegyen.

A számos pozitív hír ellenére megfigyelők folyamatosan hangoztatják, hogy a demokratikus átalakulás ugyanolyan könnyen megtorpanhat, mint ahogy elkezdődött. Többen is aggodalmukat fejezték ki  a Mianmarban az elmúlt hetekben kibontakozó buddhista és muzulmán hitű hívők közti erőszakos cselekmények miatt amik az ország máig fennmaradó belső instabilitására utalnak.

Rovatok