Index Vakbarát Hírportál

Orosz rakétarendszerek tartanak Szíriába

2012. június 16., szombat 14:44

Egy orosz fegyveripari cég, a Rosoboronexport igazgatója elismerte, hogy vállalata rakétavédelmi rendszereket szállít a szíriai kormányerők részére. A korszerűnek tekinthető rakétákat repülők és hajók ellen is be lehet vetni, az igazgató szerint pedig tökéletes eszközök lehetnek egy esetleges nemzetközi beavatkozás elleni harchoz – közölte a Guardian.

Anatolij Iszajkin a New York Timesnak adott interjújában arról beszélt, „hogy ezek a szerkezetek megbízható védelmet biztosítanak a tengeren és a levegőben is. A külföld felé nem jelent fenyegetés a meglétük, de aki egy támadás kivitelezésén gondolkodik, annak mindenképpen számolnia kell velük”. Az igazgató elmondása szerint a Szíriába szállított fegyverek között megtalálhatóak a Pantsyr-S1-es radar irányítású rakéta-és tüzérségi rendszerek, Buk-M2 légvédelmi rakéták és szárazföldi telepítésű Bastion hajó-elleni rakéták is. Utóbbiakat akár az ország tengerpartjától 180 mérföldre is be lehet vetni.

Oroszország a konfliktus kirobbanása óta folyamatosan szállít fegyvereket a közel-keleti államnak, legutóbbi bejelentésük szerint egy partraszálló hajót akarnak küldeni Szíriának, valamint biztonsági személyzetet a katonai létesítményekbe. Az Egyesült Államok a közelmúltban azzal vádolta Moszkvát, hogy harci helikoptereket adott át az Asszád-rezsimnek. Moszkva azzal védekezett, hogy a gépeket csupán felújításra küldték vissza az oroszországi gyárakba, ahonnan aztán a szükséges javítások végeztével visszaszállították őket Szíriába.

Miközben a nagyhatalmak a szíriai fegyverszállításokról vitáznak addig persze tovább folyik a harc az országban. Ma is tucatnyian haltak meg és az elmúlt 10 nap eseményei miatt az Egyesült Nemzetek Szervezetének megfigyelő missziójának vezetője Robert Mood tábornok úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggesztik a tevékenységüket.

Az erőszakcselekmények megsokszorozódása miatt a szíriai ENSZ-megfigyelők, egyelőre nem járőröznek, újabb utasításig állomáshelyeiken maradnak. A több mint 400 személyből áll misszió kezdetben ért el sikereket az erőszak megfékezése terén, de mostanra a felkelők és a kormányerők is tudatosan megszegték a tűzszüneti tervet, így az ENSZ emberei tehetetlenek.

Mood tábornok azt is megemlítette, hogy bár megbízatásuk csak júliusig szól, a pillanatnyi nehézségek ellenére szerinte meg kellene hosszabbítani az ENSZ missziót amellett, hogy több emberrel és felszereléssel látják el.

Rovatok