Index Vakbarát Hírportál

Tantávi aláírta a parlament feloszlatására vonatkozó alkotmánybírósági döntést

2012. június 16., szombat 20:53

Az Egyiptomot irányító katonai tanács vezetője aláírta a parlament feloszlatására vonatkozó alkotmánybírósági döntést.

Huszein Tantávi tábornok, a katonai tanács vezetője most pénteki hatállyal oszlatta fel a parlamentet. Erről levélben tájékoztatta a parlament elnökét. Közölte, hogy levele kézhezvétele után senki nem léphet be a törvényhozás épületébe.

A parlamentben többségben lévő mérsékelt iszlamisták ismét elítélték a törvényhozás feloszlatását, és népszavazás kiírását követelték az ügyben. "Az a tény, hogy a katonai tanács állandóan fenyegetőzik a 30 millió egyiptomi által megválasztott parlament feloszlatásával, megerősíti, hogy a tanács teljhatalmat akar szerezni az országban. A nép által megválasztott parlament feloszlatása a nép dolga referendum útján, mert a nép akaratát csak a nép érvénytelenítheti" - olvasható a Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó Szabadság és Igazságosság Pártja közleményében.

A párt Facebook- és Twitter-üzenetében figyelmeztetett, hogy "vészterhes napok" következnek az ország életében. "A parlament feloszlatása puccs az egész demokratikus folyamattal szemben" - írták. Az egyiptomi alkotmánybíróság csütörtökön állapította meg, hogy a törvényhozás alsóházában a képviselői helyek harmadára alkotmányellenesen választották meg a képviselőket. A testület emiatt úgy döntött, hogy az egész Népi Gyűlést fel kell oszlatni. Ennek bejelentése után a hadsereg közölte, hogy átveszi a törvényhozói hatalmat.

A Hoszni Mubarak bukását kiváltó tömegmegmozdulásokból kinőtt politikai erőknek is az a véleményük, hogy a hatalmat gyakorló katonaság ezzel valójában bújtatott államcsínyt hajt végre. Egyes elemzők pedig a parlament feloszlatását az algériai polgárháború 1992-es kezdetekor fennálló helyzethez hasonlították, amikor is a hadsereg törölte a választások második fordulóját, mert egy iszlamista párt állt nyerésre.

Szombaton megkezdődött az elnökválasztás két napon át tartó második fordulója. Az ötvenmillió szavazó két, a május végi első fordulóból továbbjutott jelölt közül választhat. Az első fordulóban 25 százalékkal az élen végzett Mohammed Morszi a Muzulmán Testvériség jelöltje. Ellenfele a májusban 24 százalékot szerző Ahmed Safík volt, aki a Mubarak-rezsim idején hat éven át a légierő vezérkari főnöke, majd kilenc évig a légi közlekedésért felelős miniszter volt, s a rendszer utolsó bő egy hónapjában ő töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. A választási bizottság várhatóan a jövő hét csütörtökén hirdet eredményt.

Rovatok