Index Vakbarát Hírportál

Megszólaltak a görög pártvezetők

2012. június 17., vasárnap 12:20

Új időszak kezdődik Görögországban a kulcsfontosságú vasárnapi parlamenti választások után - vélte a választások egyik esélyesének tekintett konzervatív Új Demokrácia párt vezetője. "Ma a görög nép szól. Holnap új korszak kezdődik Görögország számára" - jelentette ki Antonisz Szamarasz újságírók előtt, miután leadta a szavazatát a Peloponnészosz félszigeten található Püloszban.

A másik esélyes párt, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője, a 37 éves Alexisz Ciprasz szavazata leadása után kijelentette: "Görögország legyőzte a félelmet. Megnyitjuk az utat a társadalmi igazságosság Görögországa, a változó Európa egyenjogú tagja előtt".

A Szirizának a jobboldallal szembeni esetleges győzelme aggodalommal tölti el az Európai Uniót, mert a radikális baloldali párt elutasítja az EU és a Nemzetközi Valutaalap által előírt megszorító intézkedéseket. Az unió az euróövezetből való kizárással fenyegette meg Athént, ha nem tartja be a válságból való kilábalás érdekében tett kötelezettségvállalásait.

A választásokon a megszorítást támogató, Athén és a hitelezők közötti memorandum módosítását kérő, de Görögországot az euróövezetben megtartani kívánó pártok, valamint a nemzetközi segítség feltételeként előírt takarékossági intézkedéseket elutasító radikális baloldali Sziriza fej-fej melletti küzdelmet vív az előrejelzések szerint.

A harmadik főszereplőnek tekintett Evangelosz Venizelosz, a szocialista Paszok vezetője megismételte: ragaszkodik nemzeti egységkormány alakításához, hogy Görögország az eurózónában maradjon. "Egyedül egy nemzeti egységkormány közös felelőssége biztosíthatja számunkra az egységes országot és a nemzetközi hitelességet" - mondta, miután leadta szavazatát Thesszalonikiben.

A nyilvánosságra nem hozott közvélemény-kutatási eredmények birtokában lévő athéni tőzsde csütörtökön Szamaraszt jósolta győztesnek, s - több rekordnak számító zuhanás után - 10 pontot emelkedett egyetlen nap alatt.

A görög sajtó drámai tétekről írt vasárnap. "A világ a kifulladásig Görögországra figyel" - címmel jelent meg a Kathimerini című napilap cikke. A balközép Ethnosz "Voksolás az euróról: Görögország a legkritikusabb  konfrontációban" címmel írt a vasárnapi választásról, míg a To Vima című hetilap úgy ítélte meg, hogy "Görögország az euróövezetből való távozás veszélye közepette szavaz".

Rovatok