Index Vakbarát Hírportál

A Nyirő-ügy miatt válthatták le a romániai levéltár igazgatóját

2012. június 18., hétfő 17:16

Nyirő József erdélyi író ügyének „nem megfelelő kezelése" miatt váltották le Romániában Dorin Dobrincut, az országos levéltár igazgatóját. Ioan Rus román belügyminiszter pénteken írta alá a Dobrincu felmentéséről szóló miniszteri rendeletet. Romániában a levéltár a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik.

Dobrincu szerint a miniszter egy informális találkozón mondta el neki, hogy a levéltár nem szolgáltatott idejében információkat Nyirőről, és ezért váltotta le. Dobrincu sértőnek tartja, hogy a belügyminiszter egy informális találkozón, nem hivatalos keretek között közölte ezt vele más belügyisek jelenlétében.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Nyirő-ügyre hivatkozva csak ürügyet kerestek a menesztéséhez. Mint mondta, május 25-én hívta fel a belügyminiszter, és kért tőle levéltári információkat Nyirő tevékenységéről. Dobrincu szerint azonnal utasította alkalmazottait, hogy szedjék össze a levéltárban található valamennyi információt, és még aznap este jelezte a minisztériumnak az elérhető dokumentumokat.

A Mediafax hírügynökség szerint a belügyminisztérium hivatalosan csak annyit közölt, hogy az igazgatónak lejárt a mandátuma, és azért történik váltás.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi írót május 27-én temették volna újra Székelyudvarhelyen. A román kormány végig ellenezte a részben a magyar Országgyűlés által szervezett újratemetést: május 16-án először a bukaresti magyar nagykövetnél tiltakoztak, jelezve, hogy az újratemetés "a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen".

Majd a román külügyminisztérium felszólítására a román vasúti társaság megtiltotta, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonattal szállítsák Székelyudvarhelyre. A román hatóságok közúti szállítási engedélyt sem adtak, a temetés napján pedig több autót is ellenőriztek a román hatóságok Nyírő hamvai miatt.

A Hargita megyei prefektus megtámadta a bíróságon a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által kibocsátott temetési engedélyt, így a Székelyudvarhelyért Alapítvány és a magyar Országgyűlés Hivatala szervezőként úgy döntöttek, hogy későbbi időpontra halasztják az újratemetést. A szervezők végül csak egy megemlékezést tartottak május 27-én, ahol többek között Kövér László házelnök is beszélt.

A román hatóságok többször is jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

Rovatok