Index Vakbarát Hírportál

Tarolt François Hollande pártja

2012. június 18., hétfő 01:31

Franciaországban abszolút többséget szerzett François Hollande elnök Szocialista Pártja. Hollande a szocialisták győzelmével hozzákezdhet programja megvalósításához. A szavazatokat még számolják, a legutolsó becslések szerint a Szocialista Pártnak 314 képviselője lesz az 577 fős törvényhozásban.

A szocialisták 1981 óta nem arattak ekkora győzelmet, abszolút többségük birtokában még az elnökválasztás után felálló átmeneti kormányban is helyet kapott zöldekre sem lesz szükségük a kormányzáshoz. A zöldek 17, a radikális Baloldali Front 10 képviselővel lesz jelen.

Nicolas Sarkozy vezető nélkül maradt UMP pártja 194 főre esett vissza. Több mint húsz év után két képviselője lesz a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak, köztük a huszonkét éves Marion Maréchal Le Pen, a párt alapítójának, Jean-Marie Le Pennek az unokája (emellett a párt egyik volt tagja is bekerült). A választásokról szóló részletes tudósításunkat itt olvashatja vissza>>>>>.

Nagy nevek véreztek el vasárnap, nem jut be a nemzetgyűlésbe a 2007-es szocialista elnökjelölt Ségolène Royal, aki egy hete még a házelnöki posztra pályázott. Hiába ért el 18 százalékot az elnökválasztás első fordulójában, mégis alulmaradt szocialista riválisával szemben a Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen. Emellett kiesett a nemzetgyűlésből a 2007-es elnökválasztásnál még a mérleg nyelvének számító François Bayrou is.

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök úgy vélte, hogy a franciák következetesen választottak, Hollande pedig megvalósíthatja programját. „Az előttünk álló feladat óriási, semmi sem lesz könnyű" – mondta. „A cél, hogy a növekedés felé fordítsuk Európát, és megvédjük az eurozónát a spekulációtól." Jean-François Copé, az UMP főtitkára azt ígérte, hogy pártja felelős ellenzéki erő lesz. A nemzetgyűlés júliusban kezdi meg a munkáját.

Rovatok