Index Vakbarát Hírportál

Kemény napok várnak a görögökre

2012. június 18., hétfő 01:07 | aznap frissítve

Az Európa-párti Új Demokrácia győzelmével zárultak a vasárnapi görög választások, azonban még mindig nem biztos, hogy a párt könnyen tud kormányt alakítani. Bár továbbra is meglenne a többségük a korábbi nagykoalíciós partner Paszokkal, a baloldali párt a megszorítás-ellenes Szirizát is bevonná a koalícióba, az azonban hallani sem akar erről. Kemény tárgyalások jöhetnek.

Bár az exit pollok még döntetlent mutattak, végül három százalékos különbséggel az Új Demokrácia nyerte a vasárnapi görög választásokat. Az eddig is kormányon lévő jobboldali párt 99,84 százalékos feldolgozottság szerint a szavazatok 30 százalékát söpörte be, miközben a megszorítás-ellenes Sziriza 27 százalékot szerzett.

A harmadik 12 százalékkal a baloldali Paszok lett, ami eddig az Új Demokráciával nagykoalícióban vezényelte le az uniós mentőcsomag feltételéül szabott megszorításokat. A Paszok lenne az Új Demokrácia legkézenfekvőbb koalíciós partnere, mivel a többi párt egyöntetűen élesen elítéli az unióval kötött megállapodást. A két pártnak együtt 162 képviselője lehet a 300 fős törvényhozásban (a győztes automatikusan kap 50 plusz képviselőt), így viszonylag kényelmes többséggel rendelkeznének.

A nacionalista Független Görögök 7,5 százalékot (20 mandátum) ért el. A neonáci Arany Hajnal a szavazatok 7 százalékát kapta (18 mandátum). A Demokratikus Baloldal (Dimar) 6 százalékot (17 mandátum), a kommunista párt 4,5 százalékot (12 mandátum) szerzett – írta az MTI hétfőn reggel.

A választásokról szóló részletes tudósításunkat itt olvashatja vissza>>>>>.

Bekavart a Paszok

Andónisz Szamarász kormányfőjelölt már késő este megkezdte a koalíciós tárgyalásokat a lehetséges partnerekkel, azonban ezek a vártnál nehezebbek lehetnek: a Paszok ugyanis nem várt fordulatként jelezte, hogy a Szirizát is be szeretné vonni a koalícióba - egyik képviselője szerint másként nem is kötne koalíciót. Elemzők szerint azonban ehhez az igényéhez a párt nem fog tudni sokáig ragaszkodni. „A Paszok nem lesz képes ellenállni ekkora nyomásnak" – mondta Wolfgango Piccoli, a londoni Eurasia Group elemzője a Bloombergnek, utalva arra, hogy az ellenállással a párt azt kockáztatja, hogy folytatódik a káosz az országban, pár héten belül pedig bekövetkezhet az államcsőd.

Egyes elemzők szerint a Paszok a Szirizára szeretné hárítani a felelősséget: "A Paszok a lépéssel olyan helyzetbe hozná a Szirizát, amiben ő válik felelőssé a kormányzás összeomlásáért, de legalábbis elveszik az a lehetősége, hogy ellenzékbe vonulva hagyja bukni a Paszokot és az Új Demokráciát. Ez egy drámai játék, ami folytatódó káosszal, és akár újabb választásokkal is fenyeget" - írja Joe Weisenthal, a Business Insider elemzője.

Ellenzékben folytatja a Sziriza

Aléxisz Cíprasz, a Sziriza vezetője beszédben is elismerte pártja vereségét és jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül. „Nemrég felhívtam Szamarász urat, és gratuláltam a sikeréhez. A mandátuma alapján neki van lehetősége a kormányalakításra. Mi a további eseményekben ellenzéki szerepben veszünk részt. Nem fogjuk feláldozni a pozíciónkat. Arra kaptunk felhatalmazást, hogy a mentőcsomag elutasítását képviseljük. Hétfőtől folytatjuk a küzdelmünket" –mondta Cíprasz.

Gratulációk és kötelezettségek

Közös nyilatkozatot adott ki a választásokról Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso: „Teljes mértékben tiszteletben tartjuk a demokratikus döntését. Reméljük, hogy az eredmény lehetővé teszi a gyors kormányalakítást" – írták. „Továbbra is kiállunk Görögország, mint az EU és az eurózóna tagja mellett. Készen állunk a munkára az új kormánnyal és támogatjuk Görögország újabb erőfeszítéseit a fenntartható gazdaság kialakítására" – áll a közleményben, ami szerint az EU továbbra is kitart az eddigi program folytatása mellett.

Közvetve a megszorítások folytatása mellett állt ki Angela Merkel is, aki telefonon gratulált a "jó eredményhez" Andónisz Szamarásznak, az Új Demokrácia vezetőjének. A német kormány közleménye szerint Merkel közölte: abból indul ki, hogy Görögország betartja az európai kötelezettségeit.

Rovatok