Index Vakbarát Hírportál

83 ezer embert evakuáltak Japánban

2012. június 19., kedd 17:37

Több mint nyolcvanháromezer embert szólítottak fel otthona elhagyására a hatóságok Japánban a Gucsol nevű erős tájfun miatt, amely kedden késő délután érte el a szigetország déli partjait.

A folyók vízszintjének megemelkedése jelentette árvízveszély miatt Aicsi prefektúrában több mint 28 ezer családot (72 ezer embert) szólítottak fel távozásra a hatóságok, míg a 2011. márciusi földrengés és szökőár által romba döntött Mijagiban további tízezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Nyugat-Japánban öten megsérültek a viharban, 60 házat elöntött a víz, valamint közel tízezer otthon maradt áram nélkül. Több mint 450 belföldi repülőjáratot töröltek, egyes vonalakon nem jár a Sinkanszen gyorsvasút, és a 634 méter magas, Sky Tree névre keresztelt tokiói tévétorony 450 méteres magasságban lévő kilátóját is be kellett zárni.

A Gucsol tájfun – amely egy mikronéziai fűszerről kapta a nevét – óránként 70 kilométeres sebességgel északkeleti irányba halad. Központjában a széllökések sebessége eléri az óránkénti 162 kilométert. A trópusi vihar várhatóan 180-400 milliméter csapadékot hoz szerda estig a szigetországban.

A Gucsol elvonulását követően a napokban a Talim névre keresztelt tájfun is eléri majd Japán partjait.

Rovatok