Index Vakbarát Hírportál

Ázsiai a legtöbb bevándorló az USA-ban

2012. június 19., kedd 15:53

Az ázsiaiak alkotják a legnagyobb csoportot az Egyesült Államokba érkező bevándorlók között. A friss felmérések szerint a 2010-ben az USA-ban érkező bevándorlók 36 százalékát adták az ázsiaiak, míg 31 százalékot tett ki az eddig vezető spanyol ajkúak száma. Egy évtizeddel ezelőtt a bevándorlók létszámának mindössze 19 százalékát tették ki az ázsiaiak, míg a latinok 59-et, írja a CNN.

„Az ázsiaiak jelentős részét képezik a bevándorlóknak, sőt, úgy tűnik, hogy az elmúlt években ők váltak a legfontosabb csoporttá az Egyesült Államokba érkezők között” - magyarázta Karthick Ramakrishnan, a Kalifornia Egyetem politológusa. A szakértő szerint a jelenlegi trend folytatása oda fog vezetni, hogy az ázsiai-amerikaiak nagyobb szerephez fognak jutni a társadalom formálásában, de ami ennél is fontosabb, a választásokra is hatással lesznek.

A felmérés szerint az ázsiai-amerikaiak sokkal elégedettebbek az életkörülményeikkel, a pénzügyi helyzetükkel és az ország irányításával, mint a legtöbb amerikai lakos. A hagyományoknak megfelelő, tartós házasságot is sokkal többre becsülik az átlagnál, valamint erős munkaerkölccsel rendelkeznek. A főiskolai végzettséget a 61 százalékuk szerzi meg, ami a duplája a többi bevándorlóra jellemző 30 százalékos adatnak.

Az illegális bevándorlók kérdése régóta kérdés az Egyesült Államokban. Legutóbb Barack Obama törvénytervezetének kapcsán került előtérbe, ami megszüntetné a kitoloncolást bizonyos feltételeknek megfelelő emigránsok esetében.

Rovatok