Index Vakbarát Hírportál

Ecuadorba emigrálna Julian Assange

2012. június 19., kedd 21:57

Ecuador londoni nagykövetségére menekült és politikai menedékjogot kért Julian Assange, a Wikileaks alapítója, miután csütörtökön a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította Assange kiadatási ügyének újratárgyalását. A hírt a dél-amerikai ország külügyminisztere, Ricardo Patino erősítette meg a Fox Newsnak, mint mondta, egyelőre gondolkodnak rajta, hogy megadják-e a menedékjogot a Svédországban szexuális bűncselekmények gyanújával körözött Assange-nak.

A Nagy-Britanniában élő, 40 éves ausztrál állampolgár portálja becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Egyikük nemi erőszakkal, másikuk szexuális zaklatással vádolja a WikiLeaks alapítóját, aki korábban Svédországban élt. Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja.

Assange kiadatási ügye lassan két éve húzódik a londoni bíróságokon, már 2011 februárjában is csak napokra volt attól, hogy kiadják Svédországnak, de Assange-nak mindig sikerült halasztást kiharcolnia.

Rovatok