Index Vakbarát Hírportál

Áder Budapestre hívta az ENSZ-t

2012. június 21., csütörtök 07:39

Áder János köztársasági elnök szerint a fenntartható fejlődés megteremtése érdekében ma már nem újabb nyilatkozatokra, hanem végrehajtható, megvalósuló programokra van szükség.

A magyar államfő - aki részt vesz az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 tanácskozásán Brazíliában - a plenáris ülésen felszólalva azt mondta: az emberiség közös jövőjének egyik legnagyobb kérdése a víz lesz, ezért a világnak erre kell összpontosítania a figyelmét és az erőforrásait.

Áder azt mondta: az ENSZ felmérései szerint a Földön több mint egymilliárd ember nem jut hozzá az egészséges ivóvízhez, és naponta tízezer ötévesnél fiatalabb gyermek halálát a szennyezett víz miatti betegségek okozzák.

A magyarok készek arra, hogy ehhez a munkához hozzáadják tudásukat, és megosszák fejlett vízgazdálkodási kultúrájuk tapasztalatit - fogalmazott. Javasolta, hogy a Rióban megkezdett munka folytatásaként a víz témájában 2013 őszén tartsanak ENSZ-konferenciát Budapesten.

Az államfő hangoztatta: a tények riasztó képet mutatnak, hiszen az emberiség az elmúlt öt évtizedben több erőforrást használt el, mint egész addigi történelme során, és az 1980-as évek vége óta az emberiség ökológiai lábnyoma meghaladja a Föld biológiai kapacitását.

Arról is beszélt, hogy Magyarország és közép-európai szomszédai "csak kismértékben alakítói, de nagymértékben veszélyeztetettjei" a globális klímaváltozásnak.

Áder János kedd este érkezett Rio de Janeiróba, hogy részt vegyen a több mint száz ország állam- és kormányfőinek szerdán kezdett, háromnapos tanácskozásán, amelynek témái között szerepel az átállás a zöld gazdaságra, az ENSZ környezetvédelemért és fejlődésért felelős ügynökségeinek megerősítése, a fenntartható fejlődésről szóló megegyezés.

Rovatok